32 miljoen euro toegewezen door NS aan slachtoffers WO II

spoor kamp westerbork
Treinspoor bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork © RTV Drenthe
Er zijn inmiddels 4000 aanvragen voor een uitkering in het kader van de Tegemoetkoming Slachtoffers WO II Transporten NS toegewezen. Totaal gaat het om 32 miljoen euro. Tot nu toe kwamen er ruim 6500 aanvragen binnen. De Commissie Tegemoetkoming NS meldt dat er 5000 aanvragen beoordeeld zijn.
Van de 4000 toegewezen uitkeringen gaan er 600 naar overlevenden van de transporten, ruim 3200 naar kinderen van overlevenden en ruim 160 naar weduwnaars en weduwen. De ongeveer 700 aanvragen die niet toegewezen konden worden, konden volgens de commissie niet voldoen aan het uitkeringsreglement, bijvoorbeeld door het ontbreken van bewijzen of gegevens.
De regeling staat nog tot 5 augustus open.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter vanuit Nederland meer dan honderdduizend mensen tot aan de landsgrenzen vervoerd met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. Daarmee werd geld verdiend. De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar kende geen financiële genoegdoening toe. Na veel gesprekken met nabestaanden besloot de NS in november 2018 over te gaan tot het uitkeren van vergoedingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.