Week lang aandacht voor acceptatie lhbt'ers in Drenthe

ASSEN - Drenthe staat in de week van 7 tot 14 oktober stil bij de sociale acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt) tijdens de eerste Regenboog cultuurweek.
Thema’s die in deze week onder meer aan bod komen zijn weerbaarheid en diversiteit. “De provincie is wel regenboogprovincie en veel Drentse gemeentes regenbooggemeentes, maar het is belangrijk om dat concreet te maken,” zegt GroenLinks-Statenlid Henk Nijmeijer, bedenker van de week.

Onderdeel van de cultuurweek is een expositie over homoververvolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ook Drentse bibliotheken, het Atlastheater en theater De Nieuwe Kolk doen mee.

Transgenderfilm
De provincie Drenthe trekt 60 duizend euro uit voor een korte film over het thema transgender en heeft de Asser filmmaker Reinout Hellenthal gevraagd de film te maken.

De film gaat over de worsteling van een transgender met diens identiteit en speelt zich af in Drenthe. De opnames duren vier dagen en vinden plaats in de tweede week van augustus. 

“Dit is de eerste film over transgenders in Drenthe. Je zou misschien denken dat dit meer een thema is dat in de Randstad speelt, maar in Drenthe zijn ook transgenders. Er wordt alleen weinig over gesproken. Met deze film wil ik een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van dat thema. Dat we lhbt'ers niet alleen tolereren, maar accepteren,” licht filmmaker Hellenthal toe.

De film gaat in première op woensdag 11 oktober tijdens Coming-Outdag. Ook wordt er na de vertoning van de film een discussieavond gehouden.

Betere acceptatie
"Homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn zit nog in de taboesfeer," zegt gedeputeerde Henk Jumelet. "Die cultuurweek laat zien dat er veel kleuren zijn in Drenthe. We hopen dat de film, de discussieavonden daar omheen en de gesprekken die volgen bijdragen aan de acceptatie. Want ook de omgeving moet leren dat het er is en dat we de dingen moeten accepteren zoals ze zijn," aldus Jumelet.

Drenthe werd vorig jaar als eerste provincie in Nederland Regenboogprovincie. Ook zijn bijna alle Drentse gemeenten inmiddels Regenbooggemeente. De aangesloten gemeenten en de provincie zeggen daarmee toe speciaal beleid te ontwikkelen voor lhbt's.
Deel dit artikel: