Nieuwe plannen voor Stefanuskerk Beilen moeten nu wel doorgang vinden

BEILEN - De nieuwe plannen voor de Stefanuskerk in het centrum van Beilen zijn vanmiddag gepresenteerd. Na een grondige renovatie moet de kerk dienst gaan doen als cultureel podium voor Beilen en omgeving.
In 2009 zijn de plannen ook aan de gemeente voorgelegd, maar vonden toen geen doorgang. Volgens Jan Drogt van stichting Stefanuskerk zijn de plannen nu concreter, simpeler en meer bijzonder.

Renovatie
Onlangs is al begonnen met de renovatie van de vijf eeuwen oude kerk. Onder andere de draagbalken zijn toen vervangen. Om de kerk weer volledig te herstellen moet er nogal wat gebeuren. Het dak moet gerepareerd worden en ook de gevel heeft flink aandacht nodig, volgens de stichting.

Ook het in 2009 geplande bijgebouw om de kerk te optimaliseren als cultureel podium, moet in de huidige plannen doorgaan. Het gebouw moet zorgen voor een aantal faciliteiten die de kerk niet heeft, zoals toiletten en een cateringgelegenheid.

Financiën
De kosten van de renovatie komen volgens Drogt neer op zo'n 650.000 euro. Een ton daarvan wordt door subsidiegelden gedekt. De gemeente springt met een halve ton bij. Externe fondsen moeten 86.000 euro opleveren en de rest van het plan wordt bekostigd door de eigenaar van de kerk: de protestantse gemeente Beilen Hijken Hooghalen. De kosten van het bijgebouw, waar de stichting zelf verantwoordelijk voor is, moeten nog worden rondgemaakt.

Geliefd gebouw
"Het is een gebouw dat wordt gekoesterd door de bevolking", vertelt Drogt. En dat moet ook wel, want voor de restauratie van het orgel, dat ook bij de plannen hoort, zijn heel wat vrijwilligers nodig. "Het is het enige monumentale pand van enige omvang in Beilen", vertelt Drogt.Volgens hem hoeven mensen niet bang te zijn dat het kerkelijke karakter sneuvelt met de huidige plannen.

"We gaan de eer en de uitstraling van het gebouw zo goed mogelijk in stand houden." Wel behelst het plan dat er een hoop kerkbanken uit de kerk moeten, om plaats te maken voor stoelen. Naast de nieuwe activiteiten die in de kerk moeten komen, blijven ook de kerkdiensten gewoon doorgaan.

Het is nu aan de gemeente om de bouwplannen van de stichting te beoordelen.