De Blauwe As is klaar om bevaren te worden

ASSEN - Het was een project van de lange adem: de vaarroute door het centrum van Assen, ook wel de Blauwe As genoemd. Maar vanaf morgen is de route open voor de recreatievaart.

Verantwoordelijk wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen maakte vanmiddag alvast een inspectieronde met een bootje.

Vlieg was nauw betrokken bij het project. Ze kijkt terug op een bewogen periode. "Natuurlijk is het een enorm project met een behoorlijk budget. Het spannendste gedeelte is dat je dwars door het centrum van Assen gaat en hoe veel last het verkeer er van heeft. Dankzij de veerkracht van de Assenaren is dat allemaal goed verlopen."

Obstakels
Hoewel de Blauwe As maar 1.800 meter lang is, moeten de schippers onder zes bruggen door en krijgen ze twee sluizen voor hun kiezen. "Het water is op sommige punten erg smal. Ik vraag me af wie deze route daadwerkelijk kiest en welke bootjes er doorheen kunnen", zegt een bezorgde schipper die met zijn schip aan de Kop van de Vaart ligt.

Wethouder Vlieg heeft vertrouwen in de route. "Bij de pleziervaart zie je dat mensen het varen op zich mooi vinden", zegt ze. "Ze hebben geen haast. Ik ga ervan uit dat dit als een prachtige route gezien wordt." Verder wil ze het eerste jaar, dat gezien wordt als proefjaar, even afwachten.

Open voor recreatievaart
Over mogelijke knelpunten wordt morgen meer duidelijk. Dan mag de recreatievaart ook door de Blauwe As. Behalve een rondje door Assen, kunnen ze ook doorstomen naar Meppel of Groningen.
Deel dit artikel: