Hoofdverdachte drugsbende Meppel moet 8 jaar zitten

ASSEN/MEPPEL - De 34-jarige Saied H. is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot acht jaar cel voor onder meer drugshandel. Er was tien jaar cel geëist.
De Meppeler was volgens de rechtbank tussen 2013 en september 2015 de leider van een bende die zich bezighield met de grootschalige handel in cocaïne en speed in Nederland, Duitsland en Zweden, maar ook van de import van cocaïne uit de Dominicaanse Republiek. Ook is hij
voor het bezit van meerdere wapens.
Lees meer: 'Saied H. was geen leider maar een onderaannemer'
Zijn rechterhand Ivo J., die later bij de politie bijna veertig bekennende verklaringen aflegde is veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank houdt rekening met zijn meewerkende houding en de gevolgen daarvan voor hem: hij wordt ernstig bedreigd en wordt beschermd door justitie. "Hij heeft zijn leefomgeving moeten verlaten en kan daar misschien nooit meer terugkeren", aldus de rechtbank.

'Tegenvaller'

Ook de gevolgen tijdens J.'s voorarrest waren groot. Daar werd eveneens gevreesd voor zijn leven, waardoor hij bijna de hele dag in zijn cel moest zitten. "Dit is door hem als extreem zwaar ervaren", aldus de rechtbank.
Gezien de grote rol die de 28-jarige J. uit Meppel in de zaak speelde - hij regelde heel veel voor hoofdverdachte Saied H. - was normaal gesproken een straf van zes jaar passend geweest, vindt de rechtbank.
Dat daarvan maar de helft overblijft is volgens advocaat Evert Kuiters toch een tegenvaller. J. zat 13,5 maand in voorarrest en moet nu alsnog een aantal maanden terug de gevangenis in.

Bendeleider

Tegen Saied H. was tien jaar geëist. De rechtbank vindt acht jaar een meer passende straf voor de bendeleider, die volgens het vonnis ‘welbewust koos voor de criminaliteit’.
H. is veroordeeld voor het importeren van 88 kilo cocaïne uit de Dominicaanse Republiek en het voorbereiden van een nieuw transport van vierhonderd kilo. Voor dat laatste is Ivo J. ook veroordeeld. Verder vindt de rechtbank de handel in coke en speed in Nederland, Duitsland en Zweden bewezen. Daarnaast is hij veroordeeld voor het bezit van zes wapens, waaronder een kalasjnikov en twee mini-uzi’s, en wordt hij bestraft voor witwassen en het leidinggeven aan criminele organisatie.

Xtc-lab in een seksclub

De rechtbank veroordeelde H. ook voor bezit van een xtc-lab in 2013 bij seksclub De Boerderij in Kolderveense Bovenboer. Hij beweerde dat hij het lab samen met Ivo J. runde, maar de rechtbank vindt dat het bewezen is dat hij dat met de 34-jarige clubeigenaar Mel E. uit Meppel deed.
E. ontkende dit tijdens de strafzaak. Hij is ook veroordeeld voor het bezit van één kogelpatroon, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor betrokkenheid bij de cocaïnehandel sprak de rechtbank hem vrij. Daardoor viel zijn straf een stuk lager uit dan de geëiste 3,5 jaar cel. De rechtbank veroordeelde hem tot één jaar.

Andere verdachten

Ook de Meppeler Kamal A. (34) werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de cokehandel vanuit de Dominicaanse Republiek. De rechtbank vindt wel dat bewezen is dat hij veelvuldig in speed handelde in Zweden. A. moet twee jaar de cel in.
Willem S. (43) uit Dronten moet voor zijn rol bij de cokehandel en de criminele organisatie drie jaar zitten. Pascal W. (44) uit Duitsland was betrokken bij een deel van de cocaïne-import. Hij kreeg tien maanden cel.
Chauffeur Hassan H. die uit Zuid-Amerika geïmporteerde containers coke vanuit de haven van Antwerpen naar Nederland bracht, moet anderhalf jaar de cel in. De rechtbank gelooft dat de 53-jarige Almeerder wist dat hij cocaïne vervoerde en niet alleen kokosnoten, die als dekmantel in de containers zaten.
De enige verdachte die niet de cel in hoeft in de grote drugszaak is de 25-jarige vriendin van Saied H. Zij kreeg 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk omdat de vrouw profiteerde van illegale inkomsten van de hoofdverdachte. Tegen de vrouw was acht maanden cel geëist voor witwassen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.