Museumspoorlijn STAR krijgt unieke 'vuurloze' stoomlocomotief

Museumspoorlijn STAR krijgt een nieuwe bijzondere locomotief (Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
Museumspoorlijn STAR krijgt een nieuwe bijzondere locomotief (Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
STADSKANAAL - Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal krijgt een nieuwe publiekstrekker.
Donderdag komt de 104 jaar oude 'vuurloze' stoomlocomotief 6326 aan.
Het gevaarte is bijna veertig jaar onder de hoede geweest van Stoomstichting Nederland (SSN) in Rotterdam. Bij STAR zal deze stoomlocomotief voor het eerst in actie komen tijdens de jubileumeditie van Stadskanaal onder Stoom op zaterdag 16 en zondag 17 september, meldt RTV Noord.

'Vuurloze' locomotief

De 6326 is een 'vuurloze' locomotief. Het heeft geen eigen vuurhaard. In plaats daarvan wordt de locomotief door een externe stoombron in gang gebracht. Het gevaarte is daarmee uniek in zijn soort. Het is de enige rijwaardige vuurloze locomotief in Nederland en ook één van de weinige rijwaardige in musea tentoongestelde locomotieven ter wereld.

Passend onderdak

De stoomlocomotief kon al enkele jaren in Rotterdam niet meer worden ingezet vanwege logistieke problemen tijdens de jaarlijkse open dagen. Bij Museumspoorlijn STAR krijgt de locomotief nu een passend onderdak.

Bezichtiging

Gedurende de periode dat de locomotief niet bij de STAR wordt ingezet zal de locomotief te bezichtigen zijn in het museum van de STAR.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.