Organisator TT Drenthe 500: Het was een super succes

ASSEN - Vijfhonderd kilometer fietsten de honderd deelnemers aan de TT Drenthe 500 in zo'n 24 uur. Organisator John Franke kan terugkijken op een geslaagde fietstocht.
Het was de eerste keer dat de TT Drenthe 500 werd verreden. Spannend was het voor de organisatie dus zeker. "Het is altijd afwachten hoe zoiets uitpakt. Vijfhonderd kilometer fietsen, je weet gewoon niet wat voor effect dat heeft op mensen. Maar we hebben twee fantastische dagen gehad", vertelt Franke. 

's Nachts gewoon door
Die effecten werden volgens Franke na driehonderd kilometer wel zichtbaar. "Dan zegt je lichaam: 'hallo, waar ben jij mee bezig?' Mensen zijn het bijvoorbeeld niet gewend om 24 uur continue te moeten eten, dus daar kregen deelnemers weleens last van hun buik van."
Gert Jakobs vertelde me dat hij helemaal kapot was.
John Franke

Doordat de deelnemers de immense afstand in ongeveer 24 uur moesten afleggen, werd er 's nachts gewoon doorgefietst. Franke: "We hadden fysiotherapeuten mee en die moesten vooral 's nachts vol aan de bak. Er was ook bijna geen publiek om je aan te moedigen, maar in de buurt van Amen zaten mensen zelfs tot laat met stoeltjes langs de kant van de weg."

Wel moesten de renners in het donker in het bos goed uitkijken voor overstekende dieren. Vooral reeën, die in hun bronsttijd zitten, kunnen zomaar op het pad opduiken. Franke: "We hebben mensen aangeraden in het bos te bellen met hun fietsbel. Dan heb je geen last van reeën."

Profrenners ook kapot
Naast veel amateurfietsers deden ook ex-professionals mee aan de tocht. Oud profwielrenners Maarten den Bakker, Bart Voskamp en Gert Jakobs verschenen aan de start. "Die jongens zijn wel wat gewend, hebben ook grote rondes als de Tour de France gereden, maar het bleek ook voor hen een flinke uitdaging. Gert vertelde me dat hij helemaal kapot was", vertelt Franke.

Ondanks de moeilijkheid van de tocht waren de reacties erg positief. Franke: "De eersten hebben zich alweer voor volgend jaar ingeschreven. Alles is ook goed gegaan. Het was echt een super succes."
Deel dit artikel: