'Stel niet alleen vaarbewijs verplicht, maar ook een marifoon'

Suzanno Bouchier uit Tynaarlo op haar vrachtschip de Traveler (Rechten: ms-traveler.nl)
Suzanno Bouchier uit Tynaarlo op haar vrachtschip de Traveler (Rechten: ms-traveler.nl)
TYNAARLO - Niet alleen zouden alle schippers een vaarbewijs moeten hebben, ze moeten ook allemaal verplicht een marifoon aan boord hebben.
Dat vindt beroepsschipper Suzanno Bouchier uit Tynaarlo van het
.
Steeds meer mensen gaan het water op zonder de regels te kennen. Bij boten tot 15 meter lengte heb je in Nederland geen vaarbewijs nodig. Dat leidt regelmatig tot ergernissen of ongelukken op het water.
"We komen ze regelmatig tegen: pleziervaarders die eigenlijk alleen aan hun vakantie denken en die niet een duidelijke koers hebben. Als beroepsvaart word je dan nog weleens op het verkeerde been gezet. Bovendien zijn ze vaak op vakantie en dan drinken ze ook nog een drankje. Dat doet de veiligheid geen goed", aldus Bouchier.
In De Telegraaf deed de vakbond van nautisch personeel vanmorgen een oproep om een vaarbewijs voor alle schippers verplicht te stellen. Bouchier kan zich daar goed in vinden.

Schippers aanspreken

"Schepen tot 15 meter kunnen ook behoorlijke jachten zijn. Men beseft niet dat je die eigenlijk niet zomaar kunt besturen zonder te weten welke regels er gelden", zegt de beroepsvaarder uit Tynaarlo.
Regelmatig spreekt ze andere schippers aan. "Dan geef ik aan dat ze niet midden in het vaarwater moeten varen en dat ze aan de kant moeten gaan. Als ze een vaarbewijs zouden hebben, dan zouden ze meer op de hoogte van de regels en de gevaren zijn. Dat is niet alleen fijn voor de beroepsvaarders, maar ook voor de mensen zelf."

Vrachtschip de Traveler van Suzanno Bouchier uit Tynaarlo

Marifoon

Behalve het verplicht stellen van een vaarbewijs, vindt Bouchier dat alle schippers verplicht een marifoon aan boord moeten hebben. Dat is een apparaat waarmee schippers onderling kunnen communiceren. "Wij hebben een marifoon en kunnen zo met collega-beroepsschippers praten en bespreken wat hun bedoelingen zijn. Maar zo'n jacht, die je op je af ziet komen, daarvan weet je niet wat ze willen."

'Totale paniek'

In Nederland heeft Bouchier nog geen ongelukken meegemaakt, maar in Frankrijk zag ze het wel misgaan.
"Een jachtje kwam de bocht om en vaarde ons tegemoet. De schipper schrok zo van ons grote schip en remde af. Daardoor was het scheepje niet meer te besturen en vloog het met de kop tegen de wal. Toen wilde de schipper corrigeren en draaide hij achteruit. Daardoor belandde hij met de achterkant in de wal. Er was totale paniek daar aan boord. Op zo'n moment sta je toch even te trillen op je benen", vertelt Bouchier.
Het incident gebeurde in Briare. In die Franse plaats zitten veel bedrijven die boten verhuren, waarvoor mensen geen vaarbewijs nodig hebben.
Een vaarbewijs verplicht stellen of niet? Praat mee over onze stelling van de dag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl