Koning Willem-Alexander opent nieuwe vaarroute in Assen

ASSEN - De nieuwe vaarroute de Blauwe As wordt op 15 september geopend door koning Willem-Alexander. De koning maakt een vaartocht over de Blauwe As en bezoekt het stationsgebied.

"Ik ben blij dat het gelukt is om de koning naar Assen te halen. Er wordt voor ongeveer tweehonderd miljoen euro geïnvesteerd in Assen. Dat is van groot belang voor de toekomst. Dat hebben we duidelijk kunnen maken aan de staf van de koning. Daarvoor komt hij graag naar Assen. Koningin Máxima gaat overigens niet met de koning mee", zegt burgemeester Marco Out.

Werkbezoek
Out benadrukt dat het om een officieel werkbezoek gaat. "Het is geen kleintje Koningsdag natuurlijk. De komende weken gaan we samen met het Koninklijk Huis invulling geven aan het bezoek. Het is een werkbezoek waarin we ook gaan proberen te laten zien wat het voor Assen betekent en wat voor bijzondere dingen er zijn toegepast."

Festival
De nieuwe vaarroute opende 19 juli al voor de recreatievaart, maar wordt in september officieel geopend. Die vrijdag en zaterdag is ook het Blauwe As Festival. Daar speelt Het Noord Nederlands Orkest samen met de Drentse artiesten Mooi Wark, Tangarine, Alides Hidding, Bert Heerink & Jan Akkerman, King of the World en Hangover Paradise. Ook speelt een talent van Popsport Drenthe een nummer met het NNO. 

Rondje Assen varen
Het project de Blauwe As startte in maart 2012. Door de vaarroute is het mogelijk een rondje Assen te varen via de Vaart, het Kanaal en het Havenkanaal naar het Noord-Willemskanaal, en dan verder te varen richting Groningen of Meppel. Assen verwacht dat de vaarrecreatie richting de binnenstad hiermee een flinke impuls krijgt.

Op de route door het Kanaal komen de bootjes drie nieuwe verkeersbruggen, drie fietsbruggen en twee sluizen tegen. De Blauwe As kost 50 miljoen euro en wordt grotendeels gefinancierd met Rijksgeld.

Wij voeren al een rondje over de Blauwe As met wethouder Harmke Vlieg van Assen
Meer over dit onderwerp:
gemeente Assen Assen Blauwe As
Deel dit artikel: