Steeds meer mensen gooien afval in kledingcontainer

ASSEN - Meer dan tien procent van de inhoud van kledingcontainers in Noord-Nederland is geen kleding, maar afval. En dat is een probleem, zegt directeur Marc Vooges van kledingsorteerbedrijf Sympany.
Eerder vandaag werd
dat het textielsorteercentrum van Sympany in Uithuizen is gesloten.

Huilen

De veiligheid van werknemers kwam daar in gevaar door grote hoeveelheden babyluiers, rot voedsel en glas tussen de kleding. In Uithuizen werken vooral mensen van de sociale werkplaats. "Ze stonden huilend naast de kledingcontainers", zegt Jan-Maarten Zeldenrust van het kledinginzamelingsbedrijf tegen RTV Noord. "De werknemers wilden gewoon niet meer naar hun werk."

Van Uithuizen naar Assen

De kleding die nu niet in Uithuizen gesorteerd kan worden, gaat naar Assen. "Dat kan dit centrum prima aan", zegt directeur Marc Vooges van Sympany. Bovendien werken in Assen ook mensen zonder afstand tot de arbeidsmarkt, die volgens de directeur goed om kunnen gaan met de situatie. In Assen komt bovendien evenveel afval binnen als in Uithuizen.
"Het is een tendens die wel moet stoppen", zegt Vooges. "Het groeit nu te hard. Het is niet zo dat ik me gigantisch veel zorgen maak. Het is alleen lastig voor het bedrijfsproces en irritant voor mijn collega's die daar regelmatig geconfronteerd mee worden."

Ziek

Het is niet alleen irritant voor werknemers. Sommigen zeggen zelfs ziek te worden van het werk. "Het is niet mooi als je de hele dag werkt en die stoffen in je lichaam komen. Niet leuk. Ik ben ook al in het ziekenhuis geweest. Ik voel me misselijk, door dat stof hier", zegt productiemedewerker Siriverie Niyifasha.
Het bedrijf maant werknemers om vooral voorzichtig te zijn met het sorteren van de kledingzakken. "Het is heel moeilijk om daar iets aan te doen", zegt directeur Vooges. "Mensen leveren anoniem kleding in bij speciale kledingcontainers en wij zien hier pas wat er in de zakken zit."

Stevige zakken

Hij roept mensen daarom vooral op om kleding te doneren in stevige en goed gesloten zakken. "Stel je voor dat er weer een blik verf open gaat. Dan komt dat op het plastic en dan is het textiel in elk geval nog waardevol voor ons." En dus ook voor mensen in Oost-Europa en Afrika, naar wie de kleding toe gaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.