Bewoners gebied van gevonden bom krijgen vandaag brief met instructies [update]

EOD gaat de bom demonteren (Rechten: archief RTV Drenthe)
EOD gaat de bom demonteren (Rechten: archief RTV Drenthe)
HAVELTE - Bewoners van het gebied bij Havelte waar gisteren een Engelse vliegtuigbom gevonden is, krijgen vandaag een brief van de gemeente Westerveld waarin staat wat van hen verwacht wordt tijdens het onschadelijk maken van de bom.
Volgens burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld wordt de bom morgen onschadelijk gemaakt.

Wegen afgesloten

"We zoeken uit welke adressen binnen de straal vallen die we vrij moeten houden, de zogeheten schervenzone. Dat is een straal van 1.320 meter rondom de plek waar de bom gevonden is. Alle wegen in de cirkel tot 1.320 meter rond de vindplaats, worden vanaf 08.30 uur afgesloten. Dus wie het gebied morgenochtend moet verlaten, moet dit vóór 08.30 uur doen", waarschuwt Jager.

Brief

"Die mensen rond die schervenzone krijgen vandaag allemaal bericht. In die brief staat wat mensen moeten doen: ofwel voor 08.30 uur het gebied verlaten of vanaf 08.30 uur binnenblijven, tot het moment dat we via media bekend maken dat mensen weer naar buiten kunnen", zegt Jager.

Meerkamp buiten het gebied

De Havelter wijk Meerkamp valt volgens de gemeente niet binnen het gebied dat wordt afgezet. In 2011, toen ook een 500-ponder gevonden werd, was dat wel het geval en moesten de bewoners binnen blijven. Nu hoeft dat waarschijnlijk niet. "Dat hangt af van de plaats van de bom. We moeten nu dus een straal van 1.320 meter aanhouden. In 2011 was de bom iets dichter bij de woonwijk. De bom is gevonden op Defensie-terrein, maar grenst heel dichtbij de openbare weg", zegt Jager.

Mooi Oavelt

"Recreatiepark Mooi Oavelt valt ook buiten het gebied, maar gasten worden geadviseerd in de recreatieruimte of elders te verblijven en niet in bijvoorbeeld een caravan of tent. Vandaag brengen medewerkers van de gemeente een bezoek aan de eigenaar van Mooi Oavelt. De eigenaar zal de campinggasten verder informeren."

Lees meer over de gevonden bom uit de Tweede Wereldoorlog:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.