Orthopedische chirurg uit Emmen voorwaardelijk geschorst na operatie collega-chirurg

Het slachtoffer raakte deels verlamd (archief
Het slachtoffer raakte deels verlamd (archief © Pixabay.com
GRONINGEN/EMMEN - Het medisch tuchtcollege in Groningen heeft een orthopedisch chirurg van het Ludmillenstift-kliniek in Meppen voor de duur van een half jaar voorwaardelijk geschorst. De chirurg is werkzaam in Nederland en Duitsland en woont deels in Emmen en Meppen.
De chirurg opereerde in oktober 2014 een, inmiddels gepensioneerde, collega van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Die vond dat de operatie te lang heeft geduurd en te ruw is verlopen, waardoor hij deels verlamd is geraakt.
De operatie duurde weliswaar erg lang, vond de tuchtrechter, toch zijn er geen aanwijzingen dat daardoor de verlammingen zijn ontstaan. Wel vindt het tuchtcollege dat de chirurg na de operatie niet voldoende onderzoek heeft gedaan naar het ontstaan van de klachten. "Dat wordt hem ernstig verweten, des te meer omdat hij geen zelfreflectie en inzicht in zijn handelen toont", zei de rechter.

Geen gevoel meer

De gepensioneerde arts kreeg in 2013 hevige pijn in zijn linkerbeen. Ook begon zijn andere been pijn te doen. Op een MRI-scan was een vernauwing in het wervelkanaal te zien. De man wendde zich tot zijn topcollega in Meppen. Die moest de operatie uitvoeren. De chirurg was er bijna zes uur mee bezig, terwijl de gemiddelde tijd die ervoor staat volgens de geopereerde arts 2,5 uur is. Na de operatie had de man geen gevoel meer in zijn billen en benen. Als gevolg daarvan raakte de man incontinent en impotent.

Geen scan

De avond na de operatie is geen MRI-scan gemaakt voor nader onderzoek naar de klachten. Dit had wel moeten gebeuren, oordeelt het tuchtcollege. De arts uit Emmen heeft er niet alles aan gedaan om de ernstige en blijvende gevolgen te voorkomen. "Hij is daarin ernstig te kort geschoten."
De veroordeelde chirurg overweegt hoger beroep.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.