Boswachter Kees van Son in Nationaal Park Drentsche Aa

Boswachter Kees van Son (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)
Boswachter Kees van Son (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)
“Ik zie het als mijn taak om de harmonie tussen mens en natuur te bewaren.” Kees van Son vertelt graag over het landschap in de Drentsche Aa, over de geschiedenis van het gebied en vooral over de rol van de mens hierin.
Hij werkt sinds 2007 in het Nationaal Park, het enige park in Nederland waar mensen mogen wonen. “De mensen leven hier al eeuwenlang samen met de natuur. Zij hebben het landschap vormgegeven. Het is mijn rol om die balans tussen mens en natuur te bewaken.”

Inspiratiebron

Kees groeit op in het Noord-Hollandse Bergen. Als kind wil hij al boswachter worden. “Ik ben geïnspireerd door de verhalen over mijn opa. Hij was kruidenier maar hij had ook heel veel liefde voor de natuur.”
De bosbouwschool in Apeldoorn is te ver voor de twaalfjarige Kees en daarom kiest hij voor de tuinbouwschool. Daarna gaat hij alsnog naar de bosbouwschool. Zijn eerste baan als boswachter is in de Friese Wouden, “het mooiste stukje Drenthe in Friesland”.

Beekdal

Elk natuurgebied van Staatsbosbeheer wordt beheerd op een manier die bij dat gebied past. “We houden het beekdallandschap van de Drentsche Aa open door te maaien. Dat is al duizend jaar zo, alleen vroeger gebeurde het met de zeis en paard en wagen en nu gebruiken we grote machines.”

Lees meer: De dag van boswachter Kees van Son

Dat het natuurbeheer zin heeft, blijkt uit de aanwezigheid van de weidebeekjuffer. “Deze was zo goed als uitgestorven. Maar als je nu door het gebied wandelt in het voorjaar kun je niet om de weidebeekjuffer heen.”
Ook de rivierprik doet het goed in de beken van de Drentsche Aa. En Kees hoopt dat er ooit zwarte ooievaars in het gebied komen broeden.

Samenwerking

“We zijn gezegend met de hoeveelheid natuur in Drenthe. Om dat te behouden, is het belangrijk dat natuurgebieden met elkaar verbonden worden. Zodat planten en dieren zich van het ene gebied naar het andere gebied kunnen verplaatsen zonder steden of industrieterreinen tegen te komen.”
Dat kan alleen door samenwerking, met de provincie, de gemeente, de boeren en de waterschappen. “We moeten ons continu blijven realiseren dat dit hard nodig is.”
Volg Kees via Twitter

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.