Hans Alders: Groningen Airport Eelde geen oplossing voor problemen Schiphol

DEN HAAG - Groningen Airport Eelde is ongeschikt als overloop van Schiphol. Zo is te lezen in twee onderzoeksrapporten. En daarom is gekozen voor de ontwikkeling van Lelystad Airport.
Dat zei Hans Alders vanmiddag tijdens een hoorzitting over de toekomst van de luchthavens in Nederland. Alders leidt een discussie tussen luchthaven Schiphol, luchtvaartmaatschappijen en omwonenden van de nationale luchthaven. Dat doet hij in opdracht van het Kabinet. In dit overleg is afgesproken dat er niet meer dan 500.000 vliegbewegingen per jaar mogen komen op Schiphol. Die grens is bijna bereikt.

Eelde Airport kan nooit zelfstandig bestaan
Volgens Hans Alders is de bouw van Lelystad Airport de enige echte oplossing. Daar moet vakantieverkeer naar toe. De mogelijke rol van Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport zijn meerdere keren onderzocht. 

Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde doen vandaag een dringend beroep op de Tweede Kamer om ook de regionale luchthavens te betrekken in de discussie. Zij kunnen Schiphol wel degelijk verlichting geven door vluchten over te nemen. Maastricht spreekt in tijdens de hoorzitting en Eelde heeft een brief gestuurd. 


Noord Nederland is te dun bevolkt
Maar volgens Alders blijkt steeds weer dat dit geen oplossing is. “Eelde en Maastricht moeten het van de markt hebben. Ze zullen ook nooit zelfstandig kunnen bestaan. Bij Eelde heeft het toch iets te maken met de spreiding van de bevolking zoals die in Nederland is. En dat is geen leuke uitspraak voor iemand die in Groningen woont.”

Volgens Alders moet er wat gebeuren om Schiphol niet vast te laten lopen. Lelystad moet worden ontwikkeld hiervoor. “De politiek moet een keer een keuze maken en die uitvoeren.” Er komt steeds meer protest tegen de komst van Lelystad Airport. Ook vanuit inwoners van Overijssel, Friesland en een deel van Drenthe waar de aanvliegroutes voor Lelystad over lopen.
Deel dit artikel: