Ondernemend: Europa's eerste proefstation voor de eikenprocessierups staat in Dieverbrug

Roel Timmerman heeft het eerste proefstation voor de eikenprocessierups van Europa (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
Roel Timmerman heeft het eerste proefstation voor de eikenprocessierups van Europa (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
DIEVERBRUG - De eikenprocessierups veroorzaakt elk jaar weer overlast in Nederland. Mensen die in aanraking komen met de dieren krijgen jeuk of last van de luchtwegen.
Hoveniersbedrijf Roel Timmerman besteedt veel tijd aan het bestrijden van de beestjes.
Dat gebeurt op twee momenten in het jaar. Als preventieve maatregel spuit het bedrijf in april aaltjes in de bomen. Dat zijn wormpjes die de rupsen doden als ze uit hun eitjes komen. "Mochten we later nog nesten tegenkomen, dan ruimen we die met stofzuigers."
Het eerste proefstation voor de eikenprocessierups van Europa staat in Dieverbrug
Naast bestrijding, heeft Roel Timmerman ook een proefstation voor de rups ingericht. "Dit is het eerste proefstation van Europa." De bedoeling van het proefstation is meer te leren over de dieren. "We plaatsen eitjes in het station. Dan kun je mooi in de gaten houden wanneer de eitjes uitkomen."
Die verdere studie is nodig omdat de eikenprocessierups steeds meer lijkt voor te komen in Nederland. "We hebben dit jaar al drie of vier keer zo veel opgeruimd als vorig jaar. Ik denk dat er de komende 25 jaar genoeg werk voor ons is."
Ondernemend wordt iedere vrijdag uitgezonden om 17.30 uur. Het programma wordt vanaf 19.30 uur elk uur herhaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.