Scheepswerf Beuving in de verkoop: kans voor transferium

DE PUNT - Scheepswerf Beuving in De Punt staat te koop. Op het terrein kwamen in 2008 drie brandweermannen om het leven bij een grote brand in een loods.
De loods is nooit meer opgebouwd en op het terrein liggen nog steeds verschillende schepen.

Eigenaar Wessel Beuving heeft recent besloten om het bedrijf van de hand te doen. Frieling Makelaars uit Emmen begeleidt de verkoop, maar wil niet zeggen hoeveel de scheepswerf moet opbrengen.

Transferium
Natuurplatform Drentsche Aa vindt dat het terrein van Beuving geschikt is voor een nieuw transferium bij De Punt. "Het terrein is qua bestemming geschikt voor verkeer en bedrijf", aldus Philippe Boucher van het platform. Volgens Boucher zou het transferium op die manier ook een stuk goedkoper aangelegd kunnen worden.

Al jaren wordt gesproken over de komst van een transferium bij De Punt. Het is eigenlijk een grote parkeerplaats voor vijfhonderd auto's, waar mensen kunnen overstappen op buslijnen naar Groningen. De provincie hoopt op die manier de dagelijkse files op de weg naar Groningen terug te dringen. In de plannen komt het transferium pal langs de A28 bij de afrit Eelde aan de kant van Glimmen.

Onnodig
Het natuurplatform is tegenstander van het transferium, omdat het een onnodig project zou zijn. "We hebben verderop het transferium bij Haren met negenhonderd plekken, daar zijn tijdens de drukste uren nog driehonderd plekken vrij", zei Phillippe Boucher eerder bij RTV Drenthe. "Je gaat het kleinschalige landschap verknoeien met infrastructurele werken die niets toevoegen."
Als het transferium dan toch aangelegd moet worden is de scheepswerf de beste plek omdat daar toch al bebouw is, stelt het platform.

Uitstel besluit
Het transferium wordt gebouwd in de gemeente Tynaarlo. De gemeenteraad moet daarom toestemming geven aan de provincie die de aanleg ervan betaalt. Een besluit daarover wordt over een kleine twee weken genomen.

Geen optie
De provincie Drenthe laat weten dat de scheepswerf in De Punt geen optie is als het gaat om een transferium. "De locaties ten westen van de snelweg zijn jaren geleden al onderzocht en afgevallen", laat een woordvoerder van de provincie weten.
"Bussen hebben vanaf de N34 en A28 een te lange reistijd, waardoor het openbaar vervoer geen alternatief meer is voor de auto."
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tynaarlo Vries De Punt transferium
Deel dit artikel: