Terminaal zieke jongen (10) weggehaald bij ouders in azc Emmen

De ouders weten niet waar hun 10-jarige zoon is (Jeppe Oostenga / RTV Drenthe)
De ouders weten niet waar hun 10-jarige zoon is (Jeppe Oostenga / RTV Drenthe)
EMMEN - Een jongen van tien jaar is door de kinderbescherming uit het asielzoekerscentrum in Emmen gehaald. Het kind is stervende.
De ouders van de jongen weten niet waar hun zoon Amir nu is, meldt het
. Ze hebben via een advocaat een rechtszaak aangespannen om hun zoon terug bij zich te krijgen. De uithuisplaatsing zou volgens de kinderbescherming in het belang van de jongen zijn.

Zonder waarschuwing

Amir heeft een ernstige stofwisselingsziekte en is daarnaast verstandelijk gehandicapt. Samen met zijn familie verblijft de jongen al jaren in het azc in Emmen. De jongen en zijn familie kwamen eerder in het nieuws toen zijn vader streed om niet terug te hoeven naar Afghanistan.
Advocaat Joancy Breeveld van de ouders zegt tegen het Dagblad dat Amir zonder waarschuwing bij zijn ouders is weggehaald. "Zijn ouders zorgen, met hulp van thuiszorg, al heel lang voor hem. Juist nu hij uitbehandeld is, is het belangrijk dat hij in de vertrouwde omgeving is, bij zijn familie", zegt Breeveld tegen Dagblad van het Noorden.
Lees meer: Kort geding over gehandicapt asielzoekerskind voorlopig van de baan
De huisarts van de familie zou Veilig Thuis hebben ingeschakeld, die vervolgens contact zocht met de kinderbescherming. De argumenten voor het uit huis plaatsen zouden zijn dat de huisvesting niet geschikt is om Amir te verzorgen en dat de ouders overbelast zijn.

Warmte en herkenning

Breeveld is het daar niet mee eens. "De instelling waar hij naar toe is gebracht, heeft misschien modernere hulpmiddelen. Maar een verpleeghuis kan niet bieden wat de ouders kunnen bieden: warmte en herkenning."
Morgen wordt in Assen een besloten zitting gehouden die de rechtszaak tegen de kinderbescherming behandelt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.