Gezonde dingen in de sportkantine? 'Ja, water!'

KLAZIENAVEEN - Broodjes gezond, salades, vers fruit. Je moet er goed naar zoeken in Drentse sportkantines. De meeste verenigingen lijken nauwelijks bezig met gezond eten.
In de kantine van volleybalvereniging Tjoba en handbalvereniging Actief in Klazienaveen is geen behoefte aan gezond eten, zegt Ina Albers. Zij staat geregeld achter de bar.
"Ik heb nooit gehoord dat er vraag is naar gezonder eten. Ze zijn toch meer van de broodjes hamburger en kroket. Die doen het het best." Zijn er dan helemaal geen verantwoorde dingen te vinden in de kantine? "Jawel", lacht Albers, "water!".
De NOS en de regionale omroepen vroegen aan vrijwilligers, leden en ouders van kinderen die lid zijn van een sportclub, wat het beleid is bij de club waar zij actief zijn. Aan het onderzoek deden bijna drieduizend mensen mee, die actief zijn bij ruim tweeduizend sportclubs in Nederland. In Drenthe reageerden 245 mensen.
Ook bij VV Nieuw Buinen kiezen leden vooral voor de ongezonde snacks. Dat ligt niet per se aan de club, maar is de verantwoordelijkheid van ouders en leden zelf, zegt voorzitter Siert van der Laan. "Als ouders patat bestellen voor hun kinderen, moet je dan nee zeggen? Vertellen dat ze een appel moeten kopen? Nee, dat is hun verantwoordelijkheid."
Volgens Van der Laan is de kantine in Nieuw-Buinen niets anders dan de gemiddelde voetbalkantine. "We hebben snacks en beheren geen gezonde kantine." Vanuit de leden is er ook geen vraag naar gezonde alternatieven. Dus fruit neerleggen, dat lijkt de voorzitter geen goed idee. "Dat werkt niet."
Lees meer: Stelling:Er is niks mis met een vette hap in de sportkantine
Een heel ander geluid hoor je bij VV Beilen, een club die juist actief bezig is met het aanbieden van gezond eten. Volgens voorzitter Erjen Derks hoort dat bij de maatschappelijke betrokkenheid die de club toont.
De kantine in Beilen heeft twee hoeken: een met de oude, bekende snacks als zakjes chips en snoepjes, en een met verantwoorde alternatieven. Daarbij kun je denken aan fruit, broodjes kaas en gezonde snackrepen.

"Kinderen en hun ouders moeten een gezonde keuze hebben", zegt de voorzitter. Daarom heeft de vereniging de actie 'Fitste team'. Als er iets gezonds wordt gekocht, krijgt diegene een muntje. Het team dat uiteindelijk de meeste muntjes heeft verzameld, wint een uitje.
Derks: "We zien dat er steeds meer gezonde dingen worden verkocht, ook al ontkom je niet aan ongezonde dingen. Kinderen merken niet dat ze gezonder eten, een half jaar later weten ze toch niet meer wat ze hebben gehad."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl