Zeldzaam Kuifje-album levert minder op dan verwacht

ASSEN - Een zeldzaam Kuifje-album is via de veilingsite Catawiki voor 68.501 euro verkocht. Het gaat om een album uit 1943 dat geldt als de 'alternatieve editie' van het Kuifjeverhaal 'L'lle Noire' (De Zwarte Rotsen). Wie de koper is, is niet bekendgemaakt.
Vooraf hield Catawiki rekening met een opbrengst van zo'n 95.000 euro. Daarmee zou deze strip het duurste Kuifje-album ooit worden. Maar dat bedrag leverde het album niet op. 

Niet uitgedeeld
Op verzoek van Hergé, de tekenaar van Kuifje, werd in 1943 een oplage van slechts tien stuks van L'lle Noire gedrukt. Het was de bedoeling het album naar kranten en tijdschriften te sturen, zodat die het voor publicatie konden gebruiken.

Het album dat nu is geveild, werd echter nooit verstuurd en is bij Hergé in de studio blijven liggen. Om onbekende redenen had Hergé 31 plaatjes uit het album geknipt.

Ontbrekende plaatjes
Een Nederlandse kenner van Kuifje herinnerde zich dat hij ooit in het archief van Casterman, uitgever van Kuifje, een schriftje had gezien met daarin uitgeknipte plaatjes. De kenner heeft foto's van dat schriftje gemaakt.

Inmiddels is gebleken dat de knipsels exact de ontbrekende plaatjes uit het album zijn. Of de plaatjes ooit nog bij het album worden gevoegd is nog maar de vraag, aldus Catawiki.
Meer over dit onderwerp:
Assen gemeente Assen catawiki economie Kuifje veiling
Deel dit artikel: