Minister Hennis treedt af na debat mortierongeluk

DEN HAAG / ASSEN - Demissionair minister Jeanine Hennis van Defensie (VVD) treedt af. "Dit is mijn verantwoordelijkheid en die neem ik ten volle. Hier stopt het."
De minister ging vandaag in debat met de leden van de Tweede Kamer over de fouten die leidden tot de dood van twee militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen. De minister kreeg van
op de gang van zaken voor en na het ongeluk.
Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is Defensie in deze zaak 'ernstig tekort geschoten'. De Tweede Kamer kende weinig mededogen met de bewindsvrouw.
Lees meer: Hennis verdedigt zich tegenover kritsche Kamer
Hoogste militair stapt ook op
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp stapt ook op naar aanleiding van het dodelijk mortierongeluk in Mali. Minister Hennis maakte dat tegelijk met haar eigen aftreden bekend.

Debat

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke constateerde 'een aaneenschakeling van te vermijden fouten' en dat noemde hij onverteerbaar. De politicus van Hennis' eigen partij telde naar eigen zeggen 42 fouten die leidden tot het ongeval met de mortiergranaat in juli 2016.
De PVV verzocht de minister om zelf op te stappen na alle fouten die gemaakt zijn. "Als u dat niet doet, dien ik een motie van wantrouwen in", stelde Tweede Kamerlid Gabriëlle Popkens van de PVV. Forum van Democratie dreigde ook met een motie van wantrouwen.
De minister gaf zelf voor het debat aan dat ze eerst verantwoording wilde afleggen over het mortierongeluk in Mali, voordat er conclusies werden getrokken over haar positie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.