Dit betekent het regeerakkoord voor Drenthe

DEN HAAG - Het ei is gelegd. Er is een regeerakkoord. Vanmiddag presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun plannen voor de komende jaren. Nederlanders moeten meer profiteren van de economische groei en welvaart in Nederland.
In het regeerakkoord staan een aantal punten die effect hebben op onze regio. Een opsomming:
1. Er komt extra geld voor de politie, zo'n 267 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor het aanstellen van meer wijkagenten en rechercheurs. Wel wil het nieuw te vormen kabinet kijken naar de verdeling van de agenten over heel Nederland. Of dat consequenties heeft voor Drenthe moet later blijken.
2. Er komt een verbod op criminele motorbendes.
3. Bestaande rechtbanken en gerechtshoven worden 'in principe' niet gesloten. Dat is goed nieuws voor de rechtbank in Assen. De rechtbank werd eerder bedreigd met sluiting.
4. De vier partijen geven extra ruimte aan krimpregio's om te experimenteren, bijvoorbeeld bij het clusteren van voorzieningen. Zuidoost-Drenthe wordt gezien als krimpregio.
5. Het nieuwe kabinet wil 20 miljoen euro extra uittrekken voor de zogenaamde kleine-scholentoeslag. Vooral in plattelandsgebieden vind je veel kleine scholen die hiervan kunnen profiteren.
6. Het nieuwe kabinet wil dat er duurzaam gebouwd wordt. Aan het eind van deze kabinetsperiode moeten nieuwe woningen en gebouwen vooral niet meer op gas worden verwarmd.
7. Er komt een mogelijkheid om meer treinen te laten rijden op de trajecten tussen Zwolle en Groningen en richting Leeuwarden. Daarbij gaat het om sprinter diensten. Die diensten hoeft de NS niet uit te voeren. Ook andere partijen zouden deze treinen kunnen laten rijden naast de intercitytreinen van de NS.
8. Het nieuwe kabinet gaat provincies helpen bij het investeren in de veiligheid van N-wegen.
9. Knooppunten in snelweg A28 vanuit de Randstad naar het Noorden worden aangepakt.
10. De winning van aardgas in buurprovincie Groningen wordt opnieuw verlaagd. Er komen ook geen nieuwe vergunningen meer voor het opsporen van nieuwe gasvelden op land. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, NAM, mag zich ook niet meer bemoeien met de afhandeling van schade en herstel en bij versterking.
11. Er komt een bedrijfsovernamefonds waaruit jonge boeren worden ondersteund bij de overname van het gezinsbedrijf. In het fonds zit ook geld voor de financiering van innovaties.
12. Boeren nabij belangrijke natuurgebieden wordt gevraagd om mee te werken aan meer agrarisch natuurbeheer, waardoor de druk op de natuurgebieden kleiner wordt. Boeren krijgen er een vergoeding voor.
13. Het kabinet wil belemmeringen wegnemen die mensen ervaren in grensregio's, zoals die tussen Drenthe en Duitsland. Denk daarbij aan de regels die gelden als je als Drent werkt in Duitsland.
14. Er komt meer geld voor Defensie. Zo'n anderhalf miljard euro per jaar. Defensie heeft in Drenthe twee kazernes en twee munitieopslagen.
15. Mocht er sprake zijn van sluiting van gevangenissen de komende jaren, dan worden de gevangenissen buiten de Randstad ontzien. En dat is goed nieuws voor de gevangenissen van Veenhuizen.
Bij de provincie wordt positief gereageerd op het regeerakkoord.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.