Doodzieke Amir mag niet terug naar huis

LEEUWARDEN - De ongeneeslijk zieke Amir mag voorlopig niet terug naar huis. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

Volgens het hof is de medische situatie nog niet goed genoeg en moet er meer afstemming zijn over de samenwerking tussen de hulpverleners en de ouders over de zorg van de jongen.

Woning in Groningen
Het gezin heeft inmiddels een woning in Groningen en is bezig om het nieuwe huis klaar te maken zodat hun zoon weer bij hen kan wonen. De ouders en de advocaat zijn dan ook teleurgesteld dat dit nog niet kan. "Teleurstellend uiteraard. De ouders hadden gehoopt dat ze Amir naar huis hadden kunnen meenemen wanneer hij daartoe in staat is, want hij ligt nog steeds in het ziekenhuis," reageert de advocaat van het gezin Joancy Breedveld.

UMCG
In november wordt de situatie weer bekeken. Dan doet de rechtbank uitspraak over de ondertoezichtstelling. Als de ondertoezichtstelling wordt verlengd, betekent dit niet dat Amir niet naar huis kan. "Een gezin kan ook thuis onder toezicht staan," vertelt Robert Vonk van de Raad voor de Kinderbescherming.

De 10-jarige jongen ligt al een paar weken in het UMCG. Hij lijdt aan een ernstige stofwisselingsziekte en heeft niet lang meer te leven. De Raad voor de Kinderbescherming haalde Amir op 7 september weg bij zijn ouders uit het azc in Emmen. Zij zouden niet meer in staat zijn om hem goede medische zorg te verlenen.
Deel dit artikel: