Groningen zoekt geld voor Airport Eelde; provincie schiet niet te hulp

Groningen Airport Eelde (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
Groningen Airport Eelde (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
GRONINGEN/EELDE - De stad Groningen is in gesprek met de provincie om een oplossing te vinden voor de investering in Groningen Airport Eelde.
Wethouder Joost van Keulen wil niet het achterste van zijn tong laten zien over de inhoud van de gesprekken, schrijft
. De stad Groningen moet als één van de vijf aandeelhouders meebetalen aan de toekomst van Eelde. De
en de provincie Drenthe stemden eerder al in met een geldinjectie; ook de provincie Groningen heeft het bedrag al bepaald.

Gevoelig

Die geldinjectie ligt politiek gezien gevoelig in de stad. In totaal moet er 46 miljoen euro op tafel komen, alleen dan zou er toekomst zijn voor de luchthaven. Groningen heeft nog geen besluit genomen over de investering. De stad heeft 26 procent van de aandelen, wat neerkomt op 12 miljoen voor het investeringsplan. Bijna alle collegepartijen, behalve de VVD, zeggen 'nee' tegen die investering.

Geen meerderheid voor 12 miljoen

Omdat er dus geen meerderheid dreigt te komen voor een gemeentelijke injectie van 12 miljoen euro moet de wethouder op zoek naar andere geldschieters. Een van die geldschieters zou de provincie kunnen zijn. Maar die tegemoetkoming gaat er niet komen volgens gedeputeerde Patrick Brouns (CDA).
"Andere aandeelhouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dat hebben wij ook gedaan, daar lopen we niet voor weg. Maar dat is het maximale dat de provincie doet", aldus Brouns. De provincie Groningen investeerde 13,8 miljoen euro in het vliegveld.
Hoe het financiële plaatje er voor de stad exact uit gaat zien wordt volgens de wethouder duidelijk op 6 november. Dan worden de raadsleden, in een besloten bijeenkomst, bijgepraat over de stand van zaken.

Drenthe schiet wel te hulp

In tegenstelling tot de provincie Groningen schiet de provincie Drenthe een andere aandeelhouder wel te hulp. De gemeente Assen is van plan minder te investeren in het vliegveld dan je op basis van het aantal aandelen zou verwachten. Assen heeft tien procent van de aandelen en zou dus 4,6 miljoen euro moeten bijdragen, maar het wordt niet meer dan 2,5 miljoen. Drenthe neemt de resterende 2,1 miljoen van Assen op zich.
De gemeenteraad van Assen moet zich volgende week nog over deze deal uitspreken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.