Politie zoekt derde verdachte van overval in Peize

ASSEN/PEIZE - De politie is op zoek naar een derde verdachte van de gewelddadige woningoverval die op 1 juli werd gepleegd in Peize. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Assen.
Na de overval, die ’s nachts werd gepleegd op een gezin dat aan de Stelmaker woont, werden twee Groningers van 38 en 40 jaar aangehouden. Zij verschenen donderdag tijdens de korte zitting voor de rechtbank. Beide ontkennen ze dat ze betrokken zijn.

Volgens de officier van justitie wordt onderzoek gedaan naar een derde betrokkene: “We hebben die verdachte in beeld. We beschikken over concrete informatie." 

Bij de keel gepakt
Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan dat ze rond vier uur ’s nachts de woning zijn binnengedrongen. Een van de slachtoffers werd, terwijl hij sliep, bij de keel gegrepen, terwijl een man dreigde dat hij zou gaan schieten. Een ander slachtoffer werd onder het dekbed gedrukt en in bedwang gehouden. 

Een derde slachtoffer, die in een andere slaapkamer sliep, werd besprongen door een van de daders. Daarna kreeg hij meerdere vuistslagen in het gezicht en werd zijn keel dichtgeknepen. De mannen maakten volgens het OM een mobiele telefoon en een handtas met portemonnee buit.

Waarschuwingsschot
Ze vluchtten via de A28 naar Assen, waar de politie ze zag rijden. In de wijk Peelo verloor de chauffeur de macht over het stuur. Daarna konden de twee Groningers na een waarschuwingsschot worden opgepakt. De politie schoot, omdat de twee na het auto-ongeluk lopend probeerden te vluchten.


Het Nederlands Forensisch Instituut is nog bezig met dna-onderzoek, liet de officier van justitie weten. De advocaten van de mannen vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten. De 38-jarige heeft een beenprothese en krijgt volgens zijn advocaat in de gevangenis in Leeuwarden geen goede zorg. De rechtbank bepaalde dat de twee vast blijven zitten.

Op 9 januari verschijnen ze opnieuw voor de rechtbank. Twee weken later wordt de zaak inhoudelijk behandeld.
Meer over dit onderwerp:
rechtbank Peize woningoverval inbraak
Deel dit artikel: