Akkoord over cao bij Defensie

DEN HAAG/ASSEN - De militaire vakbonden hebben een principe cao-akkoord bereikt met het ministerie van Defensie. Het militair en burgerpersoneel zit al sinds 2013 zonder een arbeidsvoorwaardenakkoord.

Het personeel van Defensie krijgt er dit jaar 2,5 procent structureel meer loon bij en nog eens eenmalig 1 procent. Volgend jaar komt daar 1,5 procent structureel bovenop en eenmalig 0,5 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over de pensioenen en langer doorwerken door militairen. De bonden hebben de afgelopen maanden actie gevoerd voor een nieuwe cao.


,,Het is het begin van perspectief voor Defensie", zegt Marc de Natris van vakbond GOV/MHB. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kondigde deze week al aan iets meer dan 1,5 miljard euro structureel extra te gaan investeren in het militaire apparaat. De afgelopen paar jaar kreeg Defensie ook al extra geld.

Jean Debie, voorzitter van Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM), is ook positief gestemd. "Al met al is het een evenwichtig pakket voor alle medewerkers van defensie", geeft hij aan. "De onderhandelingen hebben 3,5 jaar geduurd. Het is spijtig dat het zo lang duurde, maar je hebt twee partijen nodig om tot ’n onderhandelingsresultaat te komen."

De VBM-leden moeten het bereikte principe-akkoord nog goedkeuren. Debie: "Het wordt nu voorgelegd en via een referendum kunnen leden vervolgens ja of nee stemmen. Daar staat 6 weken voor."
Meer over dit onderwerp:
actie cao militairen Den Haag defensie economie
Deel dit artikel: