Forse groei autokilometers, Drenthe op derde plek

ASSEN/DEN HAAG - Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse auto's in 2016 meer kilometers reden dan in het jaar ervoor.

Nederlandse personenauto’s reden 118,5 miljard kilometer in 2016. Dat is 2,2 procent meer dan in 2015. Het is de grootste groei in deze eeuw. Vooral auto’s van bedrijven legden meer kilometers af, maar ook particulieren reden meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de verkeersprestaties.

Drenthe
Bijna 80 procent van alle personenautokilometers wordt afgelegd door particuliere voertuigen. Zij reden samen ruim 93 miljard kilometer in 2016.

Flevoland is koploper, waar een particuliere personenauto in 2016 gemiddeld zo'n 14,2 duizend kilometer reed. Auto’s in Friesland en Drenthe volgen met 12,7 duizend kilometer. Limburgse personenauto’s rijden gemiddeld het minst, 11,2 duizend kilometer.


Vergeleken met 2006 is het aantal autokilometers met ruim 9 miljard gestegen. Het CBS verklaart dat door de toename van het aantal personenauto’s. Zo rijden er nu een miljoen Nederlandse personenauto’s meer rond dan tien jaar geleden. Vrijwel alle jaren is er sprake van groei, behalve in enkele jaren tijdens de economische crisis.
Meer over dit onderwerp:
provincie Drenthe auto verkeer ANWB CBS N34
Deel dit artikel: