Aantal paarden Zuidlaardermarkt fors omhoog

ZUIDLAREN - Het aantal paarden op de Zuidlaardermarkt zit weer op de hoeveelheid van voor de crisis.
Op de 817e editie van de markt werden 1.754 paarden aangevoerd. Vorig jaar steeg het aantal viervoeters voor het eerst sinds het begin van de recessie. Het aantal paarden bleef toen steken op 1.253, ruim onder de aantallen van voor 2012 toen ieder jaar meer dan 2.000 paarden naar de markt werden gebracht.


De markt kende dit jaar een aantal kleine veranderingen. Het terrein aan de Zuiderstraat, waar de markt wordt gehouden, was vergeleken met vorig jaar twee keer zo groot. "Ook de hekken om het terrein zijn lager dan vorige keer, zodat mensen zich niet meer opgesloten voelen", aldus burgemeester Marcel Thijsen. 

Marktmeester Jaap Mellema was erg verrast over de aanvoer van paarden. Het marktterrein was al snel voor driekwart gevuld. De paarden verkeerden allemaal in goede gezondheid, volgens de dierenartsen die toezicht hielden op de aanvoer. "Er  wordt steeds meer geredeneerd vanuit het dierenwelzijn. Zonder die trend heeft de markt geen toekomst meer", zegt Thijsen. 

Transport geweigerd
Afgelopen nacht werd een Duits transport met 32 paarden onderschept, dat op weg was naar de markt om paarden te verkopen en op de terugweg weer andere dieren mee te nemen. De vrachtwagen voldeed niet aan de eisen en is teruggestuurd.

In de nacht van Zuidlaren zijn geen aanhoudingen verricht. Volgens de politie was het een zeer rustige nacht er waren ‘een aantal kleine vechtpartijtjes en een keer een tand door de lip’. De eigenaren van kermisattracties merkten ook dat het rustig was: "Het is duidelijk nog geen vakantie."
Deel dit artikel: