Toch weer geld naar bevolkingsonderzoek Lifelines

Bloedonderzoek is onderdeel van Lifelines (Rechten: ANP XTRA/Lex van Lieshout)
Bloedonderzoek is onderdeel van Lifelines (Rechten: ANP XTRA/Lex van Lieshout)
GRONINGEN - Het ministerie van Volksgezondheid heeft het UMCG toegezegd dat er weer wordt geïnvesteerd in het noordelijke bevolkingsonderzoek Lifelines.
Dat heeft een woordvoerder van Lifelines bevestigd. Begin dit jaar werd bekend dat het onderzoek te kampen had met financiële problemen. Bij de start in 2006 was er 106 miljoen euro subsidie voor twee onderzoeksrondes. In januari bleek dat er onvoldoende geld was om het onderzoek op dezelfde schaal voort te zetten.
Lees meer: Bevolkingsonderzoek Lifelines op losse schroeven
Screening
Het doel van Lifelines is dertig jaar lang de gezondheid van de vrijwillige deelnemers in de gaten te houden. Ruim 167.000 inwoners van Noord-Nederland doen mee aan het onderzoek. Om de zoveel tijd worden onder meer hun urine en bloed onderzocht. Dat is nu twee keer gebeurd.
Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van Lifelines is nog druk aan het lobbyen voor nieuwe subsidies. Maar met de toezegging van het ministerie komt er sowieso financiële ondersteuning voor de derde screening van de deelnemers. Of dat op dezelfde manier gebeurt als voorheen is nog de vraag, omdat niet bekend is hoeveel geld er van het rijk komt. De derde onderzoeksronde moet vanaf 2019 worden gehouden.
"We zijn blij en positief over deze toezegging, maar ook voorzichtig", zegt Aafje Dotinga, hoofd onderzoek en wetenschap bij Lifelines. "De vlag kan nog niet uit. We weten niet hoeveel we krijgen, dus ik kan ook nog niet zeggen wat dit precies voor ons betekent."

Geld voor preventie-onderzoek

Het nieuwe kabinet trekt in ieder geval 170 miljoen uit voor preventie en gezondheidsbevordering en vervolgens twintig miljoen per jaar. Mogelijk kan Lifelines ook van dit geld profiteren, omdat de informatie die het onderzoek oplevert ook preventief kan worden gebruikt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.