Admilson R. verwondt zichzelf met scherp voorwerp tijdens hoger beroep

LEEUWARDEN - "Ik wil hier eigenlijk alleen duidelijk maken dat ik levenslang verdien. U bepaalt de straf, ik bepaal de tijd", dat zei Admilson R. zojuist in de rechtszaal in Leeuwarden.
De 33-jarige moordverdachte uit Hoogeveen sprong op en leek zichzelf iets te willen aandoen met zijn handboeien. Vijf agenten overmeesterden hem en haalden hem met geweld uit de zaal. Op tafel werd een klein scherp voorwerp gevonden. Om wat voor voorwerp het gaat en hoe dat in de rechtszaal is terechtgekomen, is nog niet duidelijk.

Zaak Admilson uitgesteld

R. wilde een statement maken, zo liet hij later weten. Het gerechtshof heeft met hem en zijn advocaat Noortje Lut gepraat en bepaald dat zijn zaak vandaag niet wordt behandeld. Er wordt een nieuwe datum geprikt. De zaak tegen Marcos (32) gaat wel door. Hij wilde eerder vanochtend niks zeggen.
De verwondingen van Admilson vallen volgens de politie mee. Hij is nagekeken door een arts.
Lees meer: Liveblog: Strafproces Admilson en Marcos R.
Advocaat
Admilson R. liet twee maanden geleden weten dat hij af ziet van rechtsbijstand. Dat heeft hij het gerechtshof laten weten. De oudste van de twee broers wilde geen advocaat meer.
Toen een van de raadsheren vanochtend tegen hem zei dat het verstandiger is wel zijn advocaat te houden, reageerde Admilson: "Ik wil toch gebruik maken van m'n advocaat, mevrouw Lut." Daar blijft hij bij, bleek nadat de leden van het hof in de cellengang met hem hadden gesproken.

Handboeien om

Admilson R. wilde eigenlijk helemaal niet naar het gerechtshof in Leeuwarden komen, maar hij moest op last van het hof. Hij zat, voor hij met geweld werd afgevoerd, met handboeien om in de zaal met vier agenten om zich heen. Volgens advocaat Lut had haar cliënt helemaal niet in Leeuwarden moeten zijn: de directeur van de gevangenis in Vught vond het vanwege het veiligheidsrisico niet goed dat hij naar Leeuwarden ging, maar het besluit van het hof overrulede dat.

Waar worden ze van verdacht?

De broers staan terecht voor het doden van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt de uitgestelde zaak in hoger beroep.
Lees meer: Moordbroers horen voor derde keer levenslang tegen zich eisen
Eerdere veroordeling
Marcos R. werd eerder door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. Z'n broer Admilson R. kreeg dertig jaar cel plus tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie vond die straffen te laag en ging in hoger beroep.

Doodslag of moord?

Bijna een jaar geleden eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep levenslange gevangenisstraffen tegen beide broers. Er kwam toen geen uitspraak omdat het gerechtshof extra onderzoek wilde naar de dood van Berend Smit. Een reconstructie op het Dwingelderveld moest meer duidelijkheid geven of er sprake was van doodslag of moord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl