Meisje op schilderij is vrouw uit Katwijk

ASSEN - Het meisje op het schilderij van schilder Hein Kray uit Assen is Toos Graaff-Van der Spek. Zij heeft zich gemeld bij de redactie van RTV Drenthe.
Momenteel woont Toos Graaff-Van der Spek in Katwijk, maar toen ze een jaar of 5 was woonde ze in Assen.Haar vader was daar geplaatst als militair.

De familie van Kray vond het schilderij tijdens een verhuizing en deed een oproep in de hoop het geportretteerde meisje te vinden. Dat het meisje zo snel zou worden gevonden, had dochter Toos de Vries niet gedacht. "Geweldig!, ik wil het schilderij graag aan haar schenken, dus wie weet kunnen we elkaar ontmoeten."

Portretten
Toos Graaff-Van der Spek kan zich het nog goed herinneren. "Ook mijn broer en zus zijn geschilderd. Mijn moeder heeft van ons alle drie een portret laten maken door Kray. Hij heeft foto's gemaakt en ik heb er een keer gezeten. Maar het is niet zo dat ik daar uren heb geposeerd. Het was best indrukwekkend met zo'n meneer."


Graaff-Van der Spek heeft zelf het origineel in huis en ook een eerdere schets. "Dit moet een voortekening zijn, want op het originele schilderij heb ik een ander kleur jurkje aan."

Kunstenaarscollectief
Schilder Kray maakte vooral schilderijen van Drentse landschappen. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het voormalige kunstenaarscollectief De Drentse Schilders in 1946.