Bijna 34.000 mensen bezoeken kraanvogelexpositie in oude dierentuin Emmen

Tjitske Dijkstra tussen de papieren kraanvogels (Rechten: Steven Stegen/RTV Drenthe)
Tjitske Dijkstra tussen de papieren kraanvogels (Rechten: Steven Stegen/RTV Drenthe)
EMMEN - De kraanvogelexpositie in de oude dierentuin in Emmen heeft bezoek gehad van 33.991 mensen. "Dit overtreft mijn stoutste dromen", zegt initiatiefneemster Tjitske Dijkstra.
De expositie was tot en met gisteren te zien in het voormalige Afrikahuis. De 298.000 gevouwen kraanvogels staan symbool voor de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014, duizend kraanvogels voor ieder omgekomen slachtoffer.
Lees meer: Expositie in oude dierenpark voor MH17-slachtoffers volgende week open
Dijkstra, werkzaam als docente, verloor haar collega en vriendin Hieke Raap bij de vliegramp. Om haar studenten iets te kunnen vertellen over haar collega en om handen en voeten te geven aan haar verdriet, ontstond het idee om duizend kraanvogels te gaan vouwen.

'Lopend vuurtje'

"Daarna is het als een lopend vuurtje verder gegaan", vertelt Dijkstra. Na verhalen in de media en op Facebook bleven de dozen vol gevouwen kraanvogels maar binnen komen. "Ze kwamen overal vandaan: Australië, Nieuw-Zeeland."
"Er was zoveel reuring in de stad en gemeente", blikt Dijkstra terug op de vijftien weken dat de expositie in Emmen te zien was. "Ik ben er zo dankbaar voor. Er kwamen veel mensen toevallig langs en ook Emmenaren namen familie mee naar de expositie. Ook veel basisscholen in en rond Emmen kwamen langs."

Kippenvel

"Een nabestaande zei tegen mij: je weet niet half hoe veel steun dit ons gegeven heeft", zegt de initiatiefneemster. "Ik krijg daar kippenvel van."

Nieuwe expositie

Voor de 298.000 gevouwen kraanvogels wordt nu een andere plek gezocht. "We zijn aan het kijken of we volgend jaar ergens anders kunnen exposeren", legt Dijkstra uit. "We zijn in gesprek met Hilversum. Omdat daar relatief veel slachtoffers van de ramp vandaan komen." Ook basisschoolleerlingen uit Hilversum vouwden mee voor de expositie.

Kraanvogels

Daarnaast leeft het idee om de 298.000 kraanvogels in 2020 naar Japan te laten gaan, waar de traditie van het vouwen van kraanvogels vandaan komt. De Japanse Sasaki Sadako overleefde op tweejarige leeftijd de atoombom op Hiroshima. Op haar ziektebed vouwde zij meer dan 1300 papieren kraanvogels, als wens voor wereldvrede.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.