FIOD valt woningen en bedrijven van Bikkel Groep binnen

HOOGEVEEN - Bij Bikkel Groep is vandaag een grootschalige inval gedaan. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft meerdere invallen gedaan. Ook zijn er aanhoudingen verricht.
Het zou gaan om een groot onderzoek naar miljoenenfraude in Drenthe, Groningen en Letland. Het Openbaar Ministerie meldt dat twee directeuren van Bikkel Groep, Jeroen K. (42) en Henri F. (47) door FIOD worden gezien als hoofdverdachte.

Bikkel Groep

Bikkel Groep is een detacheringsbedrijf en levert personeel aan bedrijven. Het vermoeden is dat er sinds 2012 het detacheringsbureau arbeiders in Letland wierf met de bedoeling deze als uitzendkracht uit te lenen aan ondernemingen in Nederland. De uren van deze Letten werden tegen regulier tarief aan de inleners gefactureerd.
Het detacheringsbureau, verbonden aan Bikkel Groep, verantwoordde de betaling van de Letten echter als een veel lagere onbelaste stagevergoeding in de loonadministratie.
Vervolgens kreeg het detacheringsbureau valse facturen van twee Letse ondernemingen. Volgens het OM heeft deze Letse rechtspersoon voor ongeveer 1,7 miljoen euro onroerend goed aangekocht in Letland. En daardoor is de Belastingdienst minimaal 1 miljoen euro belastinginkomsten misgelopen.

Inval

Ruim 220 rechercheurs doorzochten woningen en bedrijfspanden van het bedrijf. In Drenthe werden panden in Hoogeveen, Emmen en Assen en de gemeente De Wolden doorzocht. Gelijktijdig werd er op tien locaties in Letland gezocht.
In Nederland is beslag gelegd op twee woningen, vijf auto’s (waaronder een Jeep Wrangler, een BMW 740D, een Land Rover en een Mini Cooper) en 26 bankrekeningen. In Letland is beslag gelegd op vijf bankrekeningen. Ook is er beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

Appelscha

Ook attractiepark Duinen Zathe in Appelscha kreeg een bezoek van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. De eigenaar van Duinen Zathe, Herman Jasper, was verbaasd toen de FIOD voor de deur stond. "Het is ons een groot raadsel hoe de zaak in elkaar steekt."
De zoekactie van de FIOD was echter van korte duur. "En ze hebben niks meegenomen", aldus Jasper. Waarom er bij de attractiepark werd gezocht, is hem onbekend. "De Bikkel Groep is aandeelhouder in het park. Zover ik kan zien zijn er geen gevolgen voor ons."

Zes verdachten

In totaal zijn drie mannen en drie vrouwen aangehouden die worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. De twee hoofdverdachten, K. en F., werden bij aankomst in Nederland op vliegveld Eindhoven aangehouden. De medeverdachten, twee Letten van 38 en 49 jaar en een 38-jarige Nederlander, werden in Letland aangehouden. Van een verdachte zijn geen gegevens bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl