Van Gorcum na vijftig jaar weer in binnenstad van Assen

ASSEN - Uitgeverij Van Gorcum heeft het pand aan het industrieterrein verlaten. Vanaf vandaag is de uitgeverij in de Asser binnenstad gevestigd. Na ruim vijftig jaar zit ze slechts op een steenworpafstand van waar ze het grootste deel van haar bestaan heeft gezeten.
Nog één keer doet directeur Kor IJszenga de lichten van het pand aan. "Het voelt een beetje dubbel. Enerzijds zijn we blij dat we een mooie, nieuwe locatie aan de Oostersingel hebben gevonden. Maar tegelijkertijd liggen hier ook heel veel herinneringen. Dat is toch wel bijzonder om dat achter te laten."
Van de vergadertafel, waar onder andere onderhandelingen en investeringsbeslissingen plaatsvonden, maar ook de plek waar de eerste full colour pers kwam te staan; IJszenga heeft het allemaal meegemaakt. In 1983 kwam hij binnen als stagiair en daar gebeurde 'misschien wel zijn grootste blunder ooit'.
Een nieuw hoofdstuk en weer een heel mooi nieuw begin
Kor IJszenga

Van de drukkerij heeft Van Gorcum al een aantal jaar geleden afscheid genomen.
. Toch moeten ze wel afscheid nemen van een hoop boeken. Maar een geluk voor het Drents Archief; zij hebben een aantal boeken overgenomen.

Drents Archief

"Van Gorcum heeft 217 jaar boeken gedrukt over de Drentse geschiedenis. Wij zijn zeer vereerd dat wij een deel daarvan in onze collectie mogen opnemen", vertelt archivaris Erwin de Leeuw. Volgens hem gaat het vooral om adresboeken van Assen. "Dankzij deze adresboeken krijgt men een goed beeld van waar de voorouders hebben gewoond en dat is vooral handig voor onderzoekers."
Dat het Drents Archief de boeken van een bedrijf als Koninklijke Van Gorcum in handen krijgt, is volgens de archivaris erg belangrijk. "Je kunt er heel goed een beeld bij krijgen van hoe een bedrijf heeft gefunctioneerd. In dit geval een drukkerij, maar zo krijg je ook een beeld van hoe het bedrijfsleven in Drenthe over het algemeen functioneert."

Toekomst

Het Drents Archief heeft dus veel materiaal van de uitgeverij en als het aan de uitgeverij ligt zal er nog veel bijkomen. De verkoop van het pand aan de Industrieweg is 'de afsluiter van een nieuw hoofdstuk en weer een heel mooi nieuw begin', vindt IJszenga. "We gaan weer terug naar de plek waar we 150 jaar hebben gezeten. Althans op een steenworp afstand daarvan. Het is een prachtige nieuwe plek en we hebben heel veel zin om aan die nieuwe fase weer vorm en inhoud te geven."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.