Goedkoop lenen voor het weghalen van asbestdaken

ASSEN - Drenthe is de eerste provincie die met een asbestsaneringslening komt. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking moeten deze voor die tijd verwijderen.
Om dat proces te versnellen komt er nu een speciale regeling van een lening met lage rente: 1,5 procent.
Particulieren, MKB- en agrarische bedrijven, verenigingen en stichtingen die een asbestdak hebben, kunnen vanaf 15 november 2017 een beroep doen op deze regeling voor het saneren en vervangen van het dak.

kleine pot met geld

Het gaat maar om 3,5 miljoen euro. Als de provincie dat bedrag aan pure sanering uit zou geven is het snel op. Dat geld gaat de provincie inzetten als subsidie om een lage rente te kunnen geven aan mensen die hun asbestdak willen saneren. Omgerekend bij een rente van 1,5 procent kan de provincie 27,5 miljoen euro gaan uitlenen.
Drenthe is de eerste provincie met een regeling die speciaal gericht is op de verwijdering van asbestdaken.

Lees meer: Rijk moet meer helpen bij saneren asbestdaken

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is tevreden met de Drentse regeling. “Naar schatting ligt er in Drenthe tussen de vijf en zeven miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Door ouderdom zijn asbestdaken steeds meer onderhevig aan verwering vanwege weersomstandigheden. Hierdoor komen steeds meer asbestvezels in het milieu terecht en dit is niet wenselijk.”
Stelpstra is niet tevreden over de opstelling van het Rijk. Die is om een bijdrage gevraagd maar die is minimaal. Den Haag is van mening dat asbestdak-eigenaren al heel lang weten dat ze moeten saneren en er dus voor hadden kunnen sparen. Stelpstra hoopt in de toekomst alsnog geld van het Rijk te krijgen want ook de 27,5 miljoen is niet genoeg voor de enorme hoeveelheid asbestdaken in Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.