UMCG gaat darmflora van 10.000 Lifelines-deelnemers onderzoeken

De deelnemers moeten ontlasting inleveren (Rechten: ANP/Lex van Lieshout)
De deelnemers moeten ontlasting inleveren (Rechten: ANP/Lex van Lieshout)
GRONINGEN - Tienduizend deelnemers van het grote noordelijke bevolkingsonderzoek Lifelines krijgen binnenkort de vraag om wat ontlasting in te leveren, voor een onderzoek naar darmbacteriën.
In een darm zitten minsten tienduizendmiljard bacteriën. Darmbacteriën zijn heel belangrijk voor onze gezondheid en bij het voorkomen van ziekten. Eerder onderzoek wees al uit dat koffie, karnemelk en rode wijn de diversiteit van darmbacteriën bevorderen, terwijl bijvoorbeeld frisdrank, volle melk en maagzuurremmers een negatiever effect hebben.
Met deze grotere studie die wordt uitgevoerd door het UMCG wordt gekeken naar de rol van genetische variatie tussen mensen. Ook wordt gekeken naar aandoeningen zoals prikkelbare darm en de invloed van psychische zaken, zoals depressies.
Het onderzoek is een vervolg van een onderzoek dat vorig jaar onder zo'n 1.500 LifeLines-deelnemers werd gedaan naar de diversiteit van darmbacteriën en de factoren die daarop van invloed zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.