Inbrekers vaker op pad in kleine gemeentes tijdens donkere maanden: Westerveld grootste stijger

ASSEN - In de donkere herfst- en wintermaanden hebben inbrekers het vooral op kleine gemeenten voorzien. In Drenthe stijgt het aantal inbraken in die periode het meest in de gemeente Westerveld.
Het AD analyseerde ruim 50.000 meldingen in de afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat het aantal woninginbraken in bijna het hele land toeneemt in de maanden november tot en met februari. December is voor inbrekers de topmaand. 

Westerveld Drentse koploper
In de gemeente Westerveld stijgt het aantal inbraken tussen begin november en eind februari met 62 procent. In Tynaarlo worden 53 procent van de inbraakmeldingen gedaan in de donkere maanden. In Borger-Odoorn valt het aantal inbraakmeldingen relatief mee in deze periode: 24 procent.

Landelijk is de grootste stijging van inbraakmeldingen tijdens de donkere maanden te zien in de gemeente Goeree-Overflakkee. Daar neemt het aantal inbraken met bijna vier keer toe. Ook in Staphorst en de Noord-Hollandse gemeente Bergen wordt bijna drie keer zoveel ingebroken als tijdens de rest van het jaar.

Rondtrekkende bendes
Het verschil met de lichtere maanden is het grootst in de kleine gemeenten. Terwijl in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag het aantal inbraken met zo'n 35 procent toeneemt in de winter, is de stijging in de kleinste gemeentes rond de 70 procent. Dit komt volgens de politie doordat rondtrekkende bendes hun werkterrein verleggen naar dunbevolkte gebieden.
Deel dit artikel: