Bijna vijftig meldingen platform misbruik Jehovah's Getuigen

Bijna vijftig meldingen platform misbruik Jehovah's Getuigen (Rechten: Hugo Boogaerdt)
Bijna vijftig meldingen platform misbruik Jehovah's Getuigen (Rechten: Hugo Boogaerdt)
EMMEN - Op het online platform Reclaimed Voices (herwonnen stemmen) zijn in een week tijd 46 meldingen binnengekomen van mensen die seksueel misbruikt zijn binnen de Jehovah's Getuigen. Dat zegt Reclaimed Voices-oprichter Frank Huiting.
"Er zijn niet alleen meldingen binnen gekomen van jaren geleden, maar ook actuele gevallen. Dat baart ons echt zorgen'', zegt Huiting.

Taboe

Huiting wil met het platform een taboe doorbreken. Hij werd zelf vanaf zijn zevende tot zijn elfde misbruikt binnen de gemeenschap. "Ik heb me in die tijd enorm eenzaam gevoeld. Dat hoor ik nu ook van andere slachtoffers die zich melden." Huiting schat in dat er zeker 'honderden andere gevallen' zijn.

Verschrikkelijk trauma

Een van die gevallen is 'Claire' uit de buurt van Emmen. Ze wil niet bij haar echte naam genoemd worden omdat haar ouders nog steeds Jehovah's Getuigen zijn. "Ik werd van mijn 4e tot en met mijn 35ste seksueel misbruikt binnen de geloofsgemeenschap. Aan de ene kant ben ik blij met het feit dat er nu openheid gezocht wordt door middel van dit platform, aan de andere kant rakelt het ook weer een verschrikkelijk trauma op."
Er zijn veel slachtoffers die niet de openheid op durven te zoeken, stelt Huiting. "Het is een gesloten gemeenschap waarbij ouderlingen elkaar de hand boven het hoofd houden. De sociale druk is erg groot. Bovendien zien ze seksueel misbruik niet als misdaad maar als een zonde. Als er al actie ondernomen wordt, verbannen ze een schuldige uit de gemeenschap. Maar dan loopt de dader wel op straat en lopen kinderen buiten de gemeenschap ook gevaar."

Reactie landelijke organisatie Emmen

De landelijke organisatie van de Jehovah's, het Wachttorengenootschap, zit in Emmen. Woordvoerder Michel van Hilten laat in een schriftelijk reactie het volgende weten:
"Wereldwijd staan Jehovah’s Getuigen bekend om hun uiterst hoge morele maatstaven. Kindermisbruik vinden wij dan ook ronduit walgelijk. Elk geval van seksueel misbruik binnen ons kerkgenootschap is er een te veel en wij doen er daarom alles aan om ons kerkgenootschap van dergelijke uitwassen vrij te houden. Al geruime tijd waarschuwen wij ouders en voogden, middels artikelen in onze publicaties en op onze website www.jw.org, voor de gevaren waaraan kinderen blootgesteld kunnen worden. Om de geloofsgemeenschap te beschermen worden tegen daders middelen als excommunicatie en levenslange ontheffing uit het ambt niet geschuwd.
(...)
Jehovah's Getuigen verklaren niet een concurrerend of alternatief proces te bieden voor het omgaan met misdaad. In plaats daarvan behandelt hun intern religieus proces de zonde en de gevolgen ervan op basis van hun religieuze overtuigingen en praktijken. Nadruk zal altijd liggen op steun aan het slachtoffer."

Geen contact met Wachttorengemeenschap Emmen

Het Wachttorengenootschap liet vorige week in een uitzending van RTV Noord weten 'onder voorwaarden' met Huiting in gesprek te willen. Omdat er tot op heden nog geen contact geweest is, heeft Huiting een open brief aan de organisatie gestuurd.
Met het online platform wil Huiting het beleid veranderen binnen de Jehovah's Getuigen.
Maar vooral hoopt hij dat de politiek actie gaat ondernemen. "Er zou een onderzoekscommissie Deetman 2.0 moeten komen." De Commissie Deetman onderzocht het seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.