Hoogevener bouwt ziekenhuis in Gambia

HOOGEVEEN - Al zeventien jaar zet Wim Annen uit Hoogeveen zich in voor het Afrikaanse land Gambia. Vandaag vliegt hij weer die kant op om te kijken hoe het staat met de bouw van een ziekenhuis.
Gambia is een van de vijf armste landen van de wereld. ''Ze hebben geen enkele manier van grondstoffenproductie en ook de economie is erg zwak. Het is echt een land waar beweging nodig is. Het is een hele zwakke economie'''.

'Ik vond het ver weg'
Annen had in het begin helemaal niets met het land. ''Absoluut niet. Ik had helemaal niets met Afrika. ik vond het ver weg en ik vond het een warm gebeuren.'' Maar na zijn bezoek kwam hier verandering in. ''Als je daar bent dan kom je erachter dat de Gambianen een ontzettend en vriendelijk volk zijn. Het is een land waar heel veel zonaanbidders naartoe gaan."

Wim Annen komt niet voor de zon, maar steekt de handen uit de mouwen. "Je kunt in zo'n arm land toch wel heel veel doen. Als je om je heen kijkt dan zie je toch dat daar vanuit welvarende landen veel gedaan wordt. En ik kan wel zeggen dat Nederland koploper is.'' 

Ziekenhuis
Vandaag stapt Wim Annen weer op het vliegtuig. "Op dit moment zijn wij een ziekenhuis aan het bouwen in de rimboe. En we hebben vorig jaar een hele mooie school gebouwd waar vijfhonderd leerlingen naartoe gaan.'' Het is een van de projecten van Stichting De Regenboog, waar Annen zich voor inzet. 

Als je al zeventien jaar rondwandelt in zo'n land, maak je hoe dan ook bijzondere dingen mee. ''Naarmate je er wat vaker en langer komt dan ontmoet je ministers en staatssecretarissen en wordt het steeds makkelijker." Tot een ontmoeting met de president aan toe. ''Een bezoek bij de president, dat is niet aan iedereen gegeven. Maar het is een hele gewone man. Hij staat ook middenin de samenleving daar. En ik denk dat hij het voor elkaar krijgt daar. Leuke gesprekken gehad.''

Nooit klaar
Maar is het dan nooit klaar? ''Er is wel ontwikkeling en er gebeurt veel. Maar ze leven daar echt nog in een tijd van veertig en vijftig jaar terug.'' Het bouwen van het ziekenhuis zal niet het laatste project zijn van Annen in Gambia.
Deel dit artikel: