Omwonenden Grote Rietplas Emmen hekelen waterpeil: 'Veel te ondiep'

Wijkvereniging Parc Sandur organiseerde met wijkvereniging Rietland een inloopbijeenkomst (Rechten: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)
Wijkvereniging Parc Sandur organiseerde met wijkvereniging Rietland een inloopbijeenkomst (Rechten: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)
EMMEN - Omwonenden van de Grote Rietplas in Emmen vinden dat er iets aan het waterpeil van de plas moet gebeuren.
Dat bleek vanavond tijdens een inloopbijeenkomst, die georganiseerd werd door wijkvereniging Parc Sandur en wijkvereniging Rietlanden.
"We zien het liefst het water op kniehoogte vanaf de tuin", legt inwoner van Parc Sandur, Gerda de Jong, uit. "Net zoals het was een aantal jaren geleden toen we hier kwamen wonen. Nu wonen we aan een stuk grond met begroeiing."

Hinder

Volgens De Jong en andere bewoners is het waterpeil 'zeker het laatste jaar' niet stabiel. "We ondervinden daar hinder van. En dat is jammer, want je woont hier mooi. We hebben een leuk bootje met fluistermotor en daar wil je graag gebruik van maken. En het wordt steeds moeilijker om rond te kunnen varen."
"Het is veel te ondiep. De afwateringsbuizen liggen bloot. De plantengroei neemt toe. Het is jammer van zo'n prachtgebied", besluit De Jong. "We moeten gezamenlijk de verantwoordelijkheid oppakken om het op te lossen."

Frustraties en ideeën

"Ik heb door schade en schande de diepe stukken leren kennen", zegt een andere inwoner, die liever anoniem wil blijven. "Regelmatig heb ik vast gezeten met mijn boot."
De inwoners kunnen hun frustraties, maar ook ideeën voor de toekomst vanavond kwijt tijdens de inloopbijeenkomst in de Bosvalk. Al deze initiatieven en de feedback wordt meegenomen en opgeschreven in een toekomstvisie.
Het is belangrijk dat er nu iets gebeurt, zegt voorzitter van de wijkvereniging in de Rietlanden, Henry Ahlers. "Die plas is er vijfentwintig jaar geleden neergelegd en sindsdien is er niks gebeurd."

Zwemwater

Ook Ahlers ziet het probleem rondom het waterpeil. "Ik heb mij ooit laten vertellen dat er een lek is. Dat er niet genoeg leem is in de bodem en het water daarom wegstroomt. Maar we willen ook niet dat de kwaliteit van het zwemwater verloren gaat door extra water toe te voegen. Dat maakt het lastig."
De toekomstvisie is belangrijk, met het oog op volgend jaar zomer als het bestemmingsplan opnieuw vastgesteld moet worden, voegt voorzitter Fred Ottens van wijkvereniging Parc Sandur toe. "Hoe willen we verder met de wijken? Dat is heel belangrijk."
Niet alleen vanavond, maar ook tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst wordt input verzameld voor de visie en daarmee het nieuwe bestemmingsplan. "Zo zou het heel mooi zijn als er een vaarroute komt", oppert een mannelijke inwoner van de Rietlanden. "Er zijn een heleboel waterstraten die doodlopen. Het is aantrekkelijker om het te verbinden met elkaar."

Noordkant

Inwoners konden op memobriefjes ideeën voor de wijkverenigingen achterlaten. Zo werd er ook veel geschreven over het gebied aan de noordkant van Parc Sandur, dat ooit opgekocht is door een groep ondernemers, maar waar nog weinig gebeurt. "Verplaats dat gebied" of "verkoop het aan Staatsbosbeheer", werd opgetekend.
Daarnaast zijn er wensen voor een hondenspeeltuin. Of juist niet. "Als die speelplaats maar groot is, want niet alle honden kunnen met elkaar."

Visie

Daarnaast vraagt een inwoonster zich af waarom er allerlei nieuwe dingen moeten komen. "Het is zo'n rustig gebied, waarom moeten er allerlei nieuwe dingen komen? Zoveel kan je niet met het water en het gebied", verzucht ze. "Het is nu ook heel mooi."
Kortom genoeg stof tot denken, voor de wijkverenigingen. "Uiteindelijk moet er halverwege 2018 een visie liggen", besluit Ahlers. Het college en de gemeenteraad beraden zich volgend jaar op een nieuw bestemmingsplan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.