Brandende afvalhoop in Stadskanaal veel te hoog

De brand brak maandagavond uit (Rechten: Van Oost Media
De brand brak maandagavond uit (Rechten: Van Oost Media
STADSKANAAL - De hoop afval in Stadskanaal die sinds afgelopen maandag in brand staat, had nooit zo hoog mogen zijn. Recyclingbedrijf A. Talen heeft zich niet aan de milieuvergunning gehouden, concludeert RTV Noord.
Volgens de milieuvergunning, die dateert van 2012, mag het bedrijf afvalstoffen opslaan tot zes meter hoog. Een brandweerwoordvoerder liet
weten dat de hoop afval die in brand staat zo'n dertig meter hoog is.

Onderzoek

De milieuvergunning is in 2006 door de provincie Groningen afgegeven en in 2012 aangepast. De provincie laat weten te gaan onderzoeken hoe het kan dat de afvalhoop zo hoog is. Maar het blussen van de brand heeft nu prioriteit, zegt gedeputeerde Nienke Homan.
"Ik weet dat sprake is van een vergunning voor verschillende materialen: onder meer hout en huisvuil", zegt Homan. "Ik wil eerst alles eens goed op een rij zetten, zodat ik dan een compleet plaatje kan geven."

Overlast

De brand die nu twee dagen woedt, veroorzaakt veel overlast in de omgeving vanwege de grote rookontwikkeling. Vanochtend werd duidelijk dat nog wel enkele dagen kan duren voor het vuur geblust is.
Locoburgemeester Johan Hamster (ChristenUnie) van de gemeente Stadskanaal stelt tegenover RTV Noord dat de weersomstandigheden momenteel ongunstig zijn en dat de snelheid van de verbranding tegenvalt. "Daarom is besloten de brand actiever te gaan bestrijden", zegt hij.
Het doel is om de rookoverlast te verminderen en de verbranding te versnellen, aldus Hamster. "Het streven is de duur van de verdere overlast te beperken. Dat willen we ook graag, omdat een mogelijk veranderende windrichting de rookoverlast kan vergroten."

Heter

Een brandweerwoordvoerder laat weten dat nu met hulp van een kraan hout onderin de brandende bult verplaatst gaat worden. Op die manier komt er meer zuurstof bij het vuur, waardoor het heter wordt.
"Dat heeft als voordeel dat de rook meer omhoog gaat", aldus de brandweerwoordvoerder. "En dan is er minder rookoverlast voor de buurt."
De brand is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van broei in de afvalhoop.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.