Kerk bij Roderesch mag toch uitbreiden

De Evangelische Gemeente bij Roderesch wil uitbreiden (Rechten: RTV Drenthe/Marjolein Knol)
De Evangelische Gemeente bij Roderesch wil uitbreiden (Rechten: RTV Drenthe/Marjolein Knol)
RODERESCH - Het heeft nogal wat voeten in de aarde, maar het college van burgemeester en wethouders is nu toch positief over een uitbreiding van de kerk bij Roderesch.
De Evangelische gemeente Eben-Haëzer ziet haar ledental groeien. De kerk is succesvol, waardoor volgens de gemeente leden afhaken omdat de zaal te vol raakt. De kerk hoopt van 200 leden door te groeien naar maximaal 400 leden.

Uitbreiding

De kerkgemeenschap is daarom al twee jaar in gesprek met de gemeente Noordenveld om te kijken hoe de kerk kan uitbreiden. Er lagen plannen voor een parkeerplaats van 140 auto's en een grote zaal voor 400 man. De plannen zijn omstreden, omdat dorpsbewoners de uitbreiding niet vinden passen in een dorp van 245 bewoners.
"Straks hebben we alleen nog zicht op een stenen muur", zei een achterbuur van het kerkgebouw anderhalf jaar geleden. "Het is een ingreep die niet bij deze omgeving aansluit," aldus buurtbewoner Arnold Pera. Ook zijn omwonenden bang voor verkeersdrukte op de zondagmorgen.

Bestemmingsplan

Na veel gesprekken over en weer is het college nu positief over een uitbreidingsplan voor maximaal 330 zitplaatsen en 110 parkeerplaatsen. Dit betekent nog niet dat de kerk gelijk kan beginnen met uitbreiden, want het bestemmingsplan moet officieel nog worden aangepast.
Bewoners zijn overigens nog steeds niet blij met de plannen. "Dit is voor ons onaanvaardbaar", schrijft een groep omwonenden in een brief aan de gemeente. De bewoners vinden onder andere de kerk te hoog en niet passen in de natuur.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.