Van Tongeren: Gaswinning Drenthe onbegrijpelijk en niet uit te leggen

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) stelde gisteren Kamervragen aan minister Wiebes (Rechten: ANP/Bart Maat)
Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) stelde gisteren Kamervragen aan minister Wiebes (Rechten: ANP/Bart Maat)
ASSEN/DEN HAAG - GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren snapt niet waarom er nog altijd gas gewonnen wordt in Drenthe.
De gang van zaken in onze provincie vindt het Kamerlid opmerkelijk. Het lokale bestuur en de bevolking worden volgens haar niet serieus betrokken bij de gaswinningsplannen.

Gaswinning in Drenthe onbegrijpelijk

Van Tongeren stelde gisteren vragen aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in de eerste plaats omdat ze het vreemd vindt dat we van fossiele brandstoffen af moeten, maar dan toch op de laatste plekken gas uit de grond gaan halen. "Het kabinet zegt: we willen van gas af, er komen zonnepanelen en windmolens. Maar ondertussen wordt misschien wel tot 2027 gas gewonnen in Drenthe. Dat vind ik onbegrijpelijk en niet uit te leggen."
Ook is Van Tongeren kritisch over de werkwijze van gaswinningsbedrijf Vermillion, dat in Wapse al gas wint en dat ook in Wasperveen, Eesveen en Wilhelminaoord wil gaan doen. "Het eerste wat ik hoorde is dat Vermillion over de vergunning heen is en de afgelopen jaren veel meer gas heeft gewonnen dan was toegestaan. Ze hebben ook geen milieurapportage laten maken en ze hadden een soort trucje, waarmee ze met een bepaalde berekening onder de vergunning bleven."

Volgens de regels en luisteren

Dat de gaswinning leeft in Nederland blijkt volgens het Kamerlid alleen al uit haar eigen mailbox. "De helft daarvan staat vol met e-mails van mensen uit het hele land die zorgen hebben over de gaswinning. Mensen begrijpen het gewoon niet."
Het liefst heeft ze dat de minister de gaswinning in Drenthe stopzet. "Maar als hij dat niet doet, dan in ieder geval netjes volgens alle regels en goed luisteren naar de bevolking."
Minister Wiebes moet binnen drie weken reageren op de vragen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij nog drie weken uitstel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.