Ringslangen zijn welkom in De Onlanden

Is het natuurgebied de Onlanden geschikt voor de ringslang? En hoe verleid je de slangen om zich er te vestigen?
Voedsel

De ringslang wordt af en toe gezien in de Onlanden. Helaas vaak dood en aangereden door auto's of fietsers. Ze zijn er dus wel maar niet veel. Terwijl er voldoende voedsel is zoals vissen en kikkers.

Broeihopen

Een tekort aan broeihopen kan de reden zijn dat de ringslang niet zo veel voorkomt in het gebied. "Daarom gaan we broeihopen aanbieden op plekken waar de ringslang gezien wordt", aldus De Bruin.
Broeihopen zijn hopen rottend plantenafval. Door het rotten worden de hopen warm, ze gaan broeien. Die warmte gebruikt de ringslang voor het uitbroeden van de eieren.

Veenhuizen

Bij Veenhuizen zitten veel ringslangen. Via een aantal wijken en het beekje de Slokkert kunnen zij naar de Onlanden komen. Hopelijk werken de broeihopen uitnodigend.

Evenwicht

"De ringslang hoort in dit gebied", zegt Jacob de Bruin van Natuurmonumenten. "Vroeger kwam hij hier ook voor. Het is een roofdier aan de top van de voedselketen. Daardoor zorgt de ringslang voor evenwicht in het gebied."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.