'Operatieziekenhuis' Treant weer ter sprake

HOOGEVEEN - Treant Zorggroep oriënteert zich weer op een nieuw zogeheten operatieziekenhuis op een centrale locatie in Drenthe. De zorggroep doet dit als onderdeel van de langetermijnvisie.
Dit staat in een brief van Treant aan de gemeenteraden in het verzorgingsgebied.

Langere termijn
Treant denkt na over alternatieven voor de langere termijn. "We willen niet afwachten tot we geconfronteerd worden met een mogelijk scenario waarin op langere termijn alleen de basiszorg bij Treant wordt vergoed", zegt bestuursvoorzitter Carla van der Wiel in de brief.

"Daarom moeten we nu al nadenken over alternatieven voor de langere termijn. Een mogelijk alternatief scenario is het realiseren van een nieuw centrum in het hart van ons verzorgingsgebied waar we onze complexe operaties kunnen uitvoeren.’’

Eerder plan afgeschoten
Het plan voor een splinternieuw operatieziekenhuis werd in 2012 al geopperd in een rapport van adviesbureau KPMG-Plexus, uitgebracht in opdracht van het Treant-bestuur. Het operatiecentrum zou op een centrale plek in de provincie moeten komen. Dit plan werd afgeschoten, omdat de gebouwen van ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal nog lang niet afgeschreven zouden zijn.

Nu is de zorggroep in gesprek met zorgverzekeraars om de mogelijkheden opnieuw te verkennen.

Kortere termijn
In de brief wordt verder vooral gesproken over de visie voor de kortere termijn, over de komende drie tot vijf jaar. "Om scenario's voor de langere termijn überhaupt te kunnen onderzoeken, zullen we eerst de kwaliteit van de zorg voor de komende 3 tot 5 jaar moeten garanderen. En tegelijkertijd zorgen dat onze ziekenhuisgroep weer financieel gezond wordt."

De zorggroep wil deze kwaliteit van de zorg de komende jaren garanderen door 24/7 spoedeisende zorg te blijven bieden in alle drie de ziekenhuizen. Ook de afdeling verloskunde blijft op alle uren open op alle locaties. De acute opvang en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt blijft bestaan, door één intensive care in Emmen en twee acute zorg afdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal.
Deel dit artikel: