Marktkoopman moet Enzo Knol betalen voor verkoop nep-petten

GRONINGEN/ASSEN - Een marktkoopman in Groningen moet betalen, omdat hij imitatiepetten verkocht met daarop het logo van de bekende vlogger Enzo Knol uit Assen.
Hij heeft hiermee inbreuk gemaakt op de auteursrechten van Knol, zo oordeelde de rechter vandaag.

Handeltje met het neplogo
De marktkoopman had een handeltje met shirts en petten met een neplogo van Knol Power gekocht. Hij verkocht die voor 7,50 euro per stuk. De originele Knol Power-petten zijn een stuk duurder. Knol zag deze zomer dat zijn merchandise door de Groninger marktkoopman werd geschaad en schreef de man aan.

Een afkoopbedrag van 1.500 euro wilde de koopman niet betalen. Hierdoor belandde de zaak voor de rechter. Die bepaalt dat de marktkoopman deze spullen nu en in de toekomst niet meer mag verkopen.

Boete kan oplopen tot 5.000 euro
Daarnaast moet hij op papier laten zien wat hij met de verkoop van deze nepspullen heeft verdiend. Daarmee kan Knol later de exacte schade alsnog vaststellen. Doet de koopman dit niet, dan kost het de man 250 euro per dag dat hij niet aanlevert. Deze boete kan oplopen tot maximaal 5.000 euro. Daarnaast moet de marktkoopman Knol 500 euro betalen als voorschot op de schadevergoeding die nog gaat komen.
 
Ook moet de handelaar de proceskosten betalen, die door Knol inmiddels zijn gemaakt. Dat gaat om een bedrag van ruim 6.300 euro.

Dat de koopman Knol niet kende en zei dat hij te goeder trouw handelde doet er niet aan af, vindt de rechter. Als handelaar moet je je verzekeren dat je legaal materiaal aanbiedt, aldus de rechter.
Deel dit artikel: