'Stel de opening van Lelystad Airport uit'

Lelystad Airport (Rechten: archief RTV Drenthe
Lelystad Airport (Rechten: archief RTV Drenthe
ASSEN/LELYSTAD - "Stel de opening van Lelystad Airport uit." Dat is de boodschap die inwoners van de provincies Drenthe, Overijssel, Friesland en Noord-Holland gezamenlijk overdragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.
De bewonersdelegatie Aansluitroutes Lelystad Airport, waar onder anderen Geke Kiers uit Uffelte en Petra Kanitz-Huijbers uit Koekange deel van uit maken, heeft het gezamenlijk advies vandaag aan de minister overhandigd. Het rapport analyseert de besluitvorming rond de openstelling van de luchthaven en de daaraan verbonden aansluitroutes.
De minister had zelf om het advies gevraagd. Het is de bedoeling dat Lelystad de vakantievluchten van het overvolle Schiphol in 2019 voor een groot deel overneemt.
Lees meer: Drenthe mengt zich in discussie rondom aanvliegroutes Lelystad Airport
Kritiek
Volgens de groep mag het vliegveld niet open vanaf april 2019, omdat de overheid ernstige fouten heeft gemaakt in de voorbereidende procedures. Die procedures moeten volgens de bewonersdelegatie aangepast worden
Bovendien wil de bewonersdelegatie dat de minister zo snel mogelijk stappen onderneemt om het geschonden vertrouwen van de burger en lokale en regionale overheden terug te winnen.
Verder zijn volgens het rapport de aansluitroutes voor Lelystad Airport gebaseerd op een verouderde indeling van het luchtruim uit 1965. Het gevolg is dat inwoners van Noord-Nederland relatief zwaar getroffen worden door laagvliegende vliegtuigen. De bewonersdelegatie wil dat er eerst een opnieuw een herindelingsbesluit genomen wordt voordat Lelystad open kan.

Reactie minister

Minister Van Nieuwenhuizen trekt zich de kritiek aan, "vooral de conclusie dat het vertrouwen van de bewoners is geschonden.'' Het ministerie heeft al maatregelen genomen om de communicatie met betrokkenen te verbeteren, zegt ze. Maar over uitstel denkt de minister niet. Ze blijft ernaar streven dat het nieuwe vliegveld in april 2019 opengaat. In januari buigt een onafhankelijke commissie zich erover en zal blijken of dat inderdaad haalbaar is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.