Aalden in feeststemming: de bibliotheek is terug in het dorp

AALDEN - De bibliotheek in Aalden is vandaag feestelijk heropend. Ruim twee jaar na de sluiting kunnen de inwoners weer in het multifunctionele gebouw de Aelder Meent terecht om boeken te lenen.
De bieb sloot in 2015 de deuren vanwege bezuinigingen. Later besloot de gemeenteraad van Coevorden de bezuinigingen iets te verzachten. Door inzet vanuit het dorp lukte het om toch weer een bibliotheek te heropenen. Die is wel kleiner dan de vorige. “Maar beter iets dan niets”, vatte een vrijwilliger het gevoel samen.


Wethouder Jeroen Huizing nam de bieb nieuwe stijl in gebruik door het eerste boek te lenen. Er zijn minder titels dan voorheen, maar wel kunnen alle boeken gewoon besteld worden. “We zijn erg blij. Een historische dag, dat gaat misschien wat ver, maar het is wel feest vandaag”, aldus voorzitter Hans Terbach van dorpsbelangen Aalden.

Bieb nieuwe stijl
Aalden heeft een bibliotheek nieuwe stijl, net zoals die onlangs in Schoonoord is geopend. “De bieb nieuwe stijl is niet meer een gebouw vol boeken. Het is meer, want we zoeken nadrukkelijk andere organisaties en partijen op om samen dingen in zo’n gebouw te doen. Zo kunnen we elkaar versterken en we hopen dat de drempel om te gaan lezen daardoor ook kleiner wordt”, aldus Lammie van der Tuuk, de bibliotheekmanager in dit deel van Drenthe.

De boekenuitleen zit nu in een ruimte waarin ook andere functies samenkomen. “Er zijn hier taallessen, maar er staan ook tafels waar je kunt lezen of bijkletsen. Verder is er ook ruimte voor exposities”, legt Michel de Hey van dorpsbelangen uit.

Dorpsbudget
Aalden kreeg vandaag ook het dorpsbudget symbolisch uitgereikt uit handen van wethouder Joop Brink. Het dorp mag 20.000 euro naar eigen inzicht besteden. Voor een deel van het geld zijn al bestemmingen. “Meer groen in het dorp bijvoorbeeld, een wandelroute en er komt kerstverlichting. Maar er is nog geld in kas, dus goede ideeën zijn heel welkom”, aldus Terbach.
Meer over dit onderwerp:
gemeente Coevorden Aalden bibliotheek
Deel dit artikel: