Autotunnel Assen weer een stapje dichterbij voltooiing

ASSEN - Het wordt een mijlpaal voor het stationsgebied in Assen genoemd. De twee helften van de nieuwe autotunnel voor het station zijn officieel met elkaar verbonden.
Wethouder Harmke Vlieg verrichtte de openingshandeling door een gat te slaan in de muur tussen de twee tunneldelen. "Dit is een hele belangrijke ontwikkeling voor de bereikbaarheid van de stad. Deze tunnel vormt de belangrijkste noord-zuidverbinding van de stad ", zegt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie).

De tunnel werd in twee delen aangelegd om de hinder voor het verkeer zo klein mogelijk te houden. De aanleg van de tunnel begon zo'n anderhalf jaar geleden. Assen krijgt een nieuw station en de nieuwe tunnel loopt onder het stationsplein door.

Een wand van bentoniet, een soort klei, en cement was nodig om te voorkomen dat de noordelijke helft van de tunnel zou vollopen met grondwater. Die helft was namelijk al klaar toen de zuidkant nog gebouwd moest worden.

"Afgelopen weken hebben wij al het zand aan de Zuidkant uit de tunnel gereden", zegt hoofduitvoerder Hans Kor van BAM Infra. De wanden van de tunnel zijn in de grond gemaakt met diepwanden en daar is het dak bovenop gelegd. Pas toen dat klaar was is de grond weggegraven.

Het duurt nog tot en met eind maart volgend jaar voor de eerste auto's door de nieuwe tunnel kunnen rijden. Zo moet er nog een weg aangelegd worden, verlichting en de technische installatie die de tunnel droog houdt bij regen.
Deel dit artikel: