Ondernemend: Drones gaan ons helpen bij moeilijke klussen

EELDE - We staan nog maar aan het begin van de ontwikkeling van drones. Deze kleine onbemande vliegtuigjes gaan ons helpen. Maar dan moeten ze eerst worden ontwikkeld en getest.

En dat kan op Groningen Airport Eelde in de DroneHub. Een samenwerkingsverband van de provincie Drenthe met het bedrijfsleven en onderwijs. Vooral voor studenten liggen er volgens astronaut en wetenschapper André Kuipers kansen. Kuipers is te gast in Ondernemend op TV Drenthe.

"Dit is nog maar het begin"
Drones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. In de landbouw bijvoorbeeld, bij de controle van windturbines op zee en ook bij het vervoeren van pakketjes.

Volgens Onno de Jong van de DroneHub is dit nog maar het begin. "Het is geen hype. Er is zeker een hele grote professionele markt. Ze worden op veel manieren gebruikt. We gaan meer technieken ontwikkelen. Dat kunnen we straks niet meer bijhouden"

De luchthaven heeft inmiddels ook ruimte voor het testen van drones in een oude hangar. En in het gebouw van de voormalige Rijks Luchtvaartschool is de DroneHub gevestigd.

Jongeren interesseren voor techniek
Een mooie plek volgens Andre Kuipers om aan drones te werken. "Je kan hier dingen testen. Als je techniek wil verbeteren, dan moet je dingen testen." Kuipers geeft regelmatig lezingen op scholen om jongeren te interesseren voor techniek.

Inmiddels is er ook een platform opgericht waarin gebruikers en aanbieders van dronediensten verenigd zijn. Verantwoordelijk daarvoor is Janita Toren. "Iemand die een drone wil gebruiken meldt zich op het platform en een aanbieder vindt het."

Ondernemend staat vandaag helemaal in het teken van de ontwikkelingen rondom drones. Het programma is te zien op TV Drenthe na het nieuws.
Meer over dit onderwerp:
Ondernemend economie drones Eelde luchthaven
Deel dit artikel: