Ton Baas weg na ruim drie jaar Midden-Drenthe: waarnemen is een vak

BEILEN - Ruim drie jaar is Ton Baas waarnemend burgemeester in Midden-Drenthe geweest. Op 12 december neemt hij afscheid. Mieke Damsma (D66) neemt op 14 december het stokje van hem over. In het RTV Drenthe radioprogramma Cassata blikte hij vandaag terug.
Baas kwam in 2014 naar Midden-Drenthe omdat burgemeester Jan Broertjes vertrok. Die zag af van een herbenoeming na een kritisch rapport over het sociale beleid van Midden-Drenthe. Baas kreeg als opdracht mee de verstoorde verhoudingen in de gemeenteraad weer te herstellen.
En hij vindt dat hij daar in is geslaagd. "Ik vind dat wij in Midden-Drenthe weer in een hele rustige periode zitten, je hoort en leest zelden of nooit meer iets over bestuurlijke perikelen, dus in die zin kun je zeggen dat het is gelukt. Er zijn af en toe wat politieke debatten, maar dat is niet erg, dat hoort erbij en is het mooiste wat er is."

Oranje

"Als je het hebt over zaken die rumoerig waren heb je het natuurlijk ook over de asielzoekerskwestie in Oranje", vertelt Baas. "De bevolking verzette zich tegen het grote aantal dat er zou moeten komen. De uitkomst en afloop waren heel goed, alleen het begon een beetje lastig."

Waarnemen is een speciaal vak

Baas heeft 22 jaar politieke ervaring. Eerst als Statenlid en Gedeputeerde voor de VVD in Friesland. De laatste tien jaar was hij in vier gemeenten waarnemend burgemeester, waarvan de laatste 3 jaar in Midden-Drenthe. "Het is een speciaal vak. Het is het mooiste wat er is. Je kunt blijven wonen waar je woont en hebt voortdurend verandering. En je kunt soms ook nog in een aantal gevallen het verschil maken als er problemen zijn. Ik heb nooit de ambitie gehad om echt burgemeester te worden."
In zijn periode als waarnemer in Midden-Drenthe heeft Baas drie commissarissen versleten: Jacques Tichelaar, Jozias van Aartsen en Jetta Klijnsma. "Ik heb nog geen contact met Klijnsma gehad, maar ben over een week vertrokken dus ik heb eigenlijk zoiets van ga maar langs de nieuwe burgemeester", zegt hij.

Toekomst

Baas is wel in voor een vijfde gemeente. "Je weet het maar nooit. Als je nu zegt ik ben er niet meer voor in, ben je ook echt weg. Je moet altijd zeggen in dit vak 'ik ben beschikbaar'. Maar het is dan nog de vraag of er wat komt en ik wil ook niet overal naar toe."
Hij gaat in ieder geval niet stilzitten na zijn afscheid van Midden-Drenthe. Ton Baas is nog politiek actief als voorzitter van de VVD in Groningen, Drenthe en Friesland. Daarnaast heeft hij nog een aantal commissariaten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.